Videó: Cuki rágcsálót lestek meg fürdőzés közben a Tatai Fényes Tanösvényen

Jakabházy Miklós természetfotós újabb bájos videóval örvendeztette meg a követőit hivatalos Facebook oldalán: egy aranyos nutria bensőséges wellness pillanataiba enged betekintést – írja a kemma.hu.

A Tatai Fényes Tanösvény fürdőszobájába pillanthatunk be Jakabházy Miklós természetfotós videójának köszönhetően, aki rendszeresen dokumentálja az ott élő állatok rejtett mindennapjait. A videón szereplő nutria Magyarországon nem élvez védettséget, sőt még csak nem is őshonos nálunk. A hódpatkányként, mocsári hódként is emlegetett rágcsáló Európában invazív fajnak számít, mi is írtunk róla, hogy értékes prémje miatt korábban Magyarországon is tenyésztették, majd Európa több országához hasonlóan – a tenyészetek megszűnésével – az állatokat szabadon engedték és mára állandó állományai alakultak ki.

A kifejlett hím nutriák teljes hossza akár az egy métert is elérheti. A fotó illusztrációForrás: Alexas_Fotos/Pixabay

A főként csöndes vizek mellékén, párban élő nutria kiváló úszó, rövid lábai miatt azonban a szárazon lassan mozog.

Mivel jelentős károkat okozhatnak a vizek melletti partfalakban és testtömegük 25%-ának megfelelő tömegű növényi részt is képesek elfogyasztani naponta, ezáltal az őshonos fajaink táplálék-konkurensei. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek