Dél-amerikai rágcsálók vették be a Duna–Dráva Nemzeti Park területeit

Pillanatok alatt komoly mennyiségben jelent meg a Duna-Dráva Nemzeti Park területein az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló, a nutria. Értékes prémje miatt korábban hazánkban is tenyésztették, majd Európa több országában – a tenyészetek megszűnésével – az állatokat szabadon engedték és mára állandó állományai alakultak ki.

A nutria szapora állat, mint általában a rágcsálófélék - illusztrációForrás: Alexas_Fotos/Pixabay

Az első egyedet 2023. év végén figyelték meg, 2024. év első napjaiban pedig további egyedek bukkantak fel a Komlósdi-, Babócsai-, és Barcsi-Rinyán, a Györgyösi-patakon és a Dombócsatorna mentén. Ezeken a területeken korábban nem észlelték őket, most pedig van olyan patak, melynek 5 kilométeres szakaszán, különböző helyeken hét példánya került elő. A prógnózis szerint így várható, hogy a Belső-somogyi patakok mentén újabb élőhelyeket is meghódít. A nemzeti park úgy véli, nehéz előre megjósolni a faj további terjeszkedésének ütemét, de az eddigiek alapján rendkívül gyorsnak tűnik.

Éjszaka aktív, de ilyenkor télen, napközben is bármikor megfigyelhető, amint a vizek közelében táplálkozik. Viselkedésére jellemző, hogy rendkívül bizalmas.

Idegenhonos inváziós fajról lévén szó, állományainak visszaszorítása szükségszerű lesz.

Erre vonatkozóan az EU és a hazai szabályozások is utalásokat tesznek – hívták fel a figyelmet, írja a bama.hu a DDNPI tájékoztatása szerint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek