Bántalmazták, robbanóanyag-kereső lesz

Bejárta az internetet a szívmelengető hír, hogy a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede egy állatvédők által megmentett bántalmazott kutyát vett magához, és robbanóanyag-kereső ebbé képzi ki. A körülbelül másfél éves belga juhászkutya egy magyarországi szaporítónál született, majd egy olyan gazdához került Nógrád megyében, aki rendszeresen bántalmazta. Az egyik állatvédő alapítvány munkatársai nyáron vitték el a helyszínről a rossz állapotban lévő kutyát - írta a beol.hu.

Ezzel a képpel kívánt Logan és gazdája nagyon boldog karácsonytForrás: MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred / Facebook

Janicki Mónika, a Rex Kutyaotthon Alapítvány igazgatója elmondta, hogy augusztusban adták át nekik a belga juhászkutyát. Az alapítvány egyik állagondozója elárulta, hogy még nem látott olyan kutyát, amelyik Loganhez hasonló gyors tempóban, gyakorlatilag két nap alatt kijött abból a lelkiállapotból, amellyel bekerült a budapesti telephelyükre.

Amikor a kutya gazdikeresővé vált, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredtől szinte azonnal megérkezett a megkeresés, miszerint szívesen megnéznék, letesztelnék a kutyát. Először Németh Balázs főtörzsőrmester, az ezred kiképző altisztje találkozott Logannel, és el is vitték egy 30 napos alkalmassági vizsgálatra az alakulat telephelyére.

A tesztidőszak alatt felmérték, hogy Logan rendelkezik-e a szükséges képességekkel, személyisége alkalmas-e arra, hogy a jövőben robbanóanyag-kereső kutyaként teljesítsen szolgálatot. Figyelték a magatartását olyan ingergazdag környezetben, mint a bevásárlóközpontok, és a viselkedésmintáit is különböző generált szituációkban. Megnézték, hogy fél-e a magasságtól vagy a mélységtől, különböző talajtípusoktól. Figyelték azt is, hogy milyen reakciót mutat a zajokra városi környezetben. Logan nagyon jól vette az akadályokat, alkalmasnak bizonyult arra, hogy megkezdje a kiképzést – ismertették a videóban.

A korábban bántalmazott Logan számára 2022 márciusában indul majd a tanfolyam, amelynek végeztével robbanóanyag-kereső kutya lesz belőle. Logan az idei karácsonyt már a Magyar Honvédségnél tölti szerető és törődő környezetben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek