Horror sütizés, lámpás séták és kelta halloweenozás - Családi programok az őszi szünetre

A művészeti és kézműves programoktól kezdve a természet szépségein át a különböző tematikájú Halloween-eseményekig számos izgalmas programot tartogat ez a hét.

Készítsenek jelmezt és csodaforgót!

A Ludwig Múzeum interaktív múzeumpedagógiai programokkal várja az alkotásra fogékony iskolásokat. Az egyik alkalommal a 120 éves magyar filmet ünneplő Nagylátószög című kiállításhoz kapcsolódóan ruhatervező segítségével készíthetnek egyedi jelmezeket a résztvevők, egy másik napon pedig megismerkedhetnek a taumatróp nevű optikai játékkal, és megnézhetik a Vuk című rajzfilmet. 

A jelmezkészítő workshopon október 26-án kedden az általános iskolások, október 27-én szerdán pedig a középiskolások vehetnek részt 10-től 15 óráig. A részvételi díj fejenként 1000 forint, de a részvételhez regisztráció szükséges, amit a hemrik.laszlo@ludwigmuseum.hu e-mail címen lehet megtenni.

A Vuk Matiné október 28-án és október 29-én is 10 órakor kezdődik. A Fekete István regénye alapján készült rajzfilm megnézése után a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című kiállításon a csoport felkeresi Dargay Attila, Balázs Béla-díjas, Érdemes és Kíváló Művész, magyar rajzfilmrendező és képregényrajzoló örökségét, ahol a kis Vuk is megszületett.

A délelőtt zárásaként a gyerekek megismerkednek a csodaforgóval, és mindenki elkészíti a saját taumatrópját. A program óvodásoknak és alsó tagozatos diákoknak szól, a részvétel ingyenes, de regisztráció szükséges a varga.zita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. A szervezők azt kérik, hogy lehetőleg egy felnőtt kísérővel érkezzenek a gyerekek. Bővebb információk a múzeum honlapján találhatók.

Absztrakt festészet alsósoknak

A művészet iránt érdeklődők a Magyar Nemzeti Galériában a Múzeumi Szünetelő keretében Gerhard Richter életművével ismerkedhetnek és kezdhetnek alkotásba. Október 27-én és 28-án 10.30-tól 12.30-ig Richter absztrakt festészetét vizsgálva közös alkotás során saját absztrakt képet festhetnek a 6–12 éves korosztály tagjai.

A szülők az időszaki kiállításra váltott jeggyel vehetnek részt a programon, a 16 év alattiaknak a belépés ingyenes. A részvételhez a muzeumpedagogia@mng.hu címen lehet regisztrálni. További információk a galéria honlapján találhatók.

Fessenek halloweeni macskát, kóstoljanak horror sütit! 

Aki maradna az alkotásnál, de kötetlenebb formában tenné, az különféle kerámiás- és festőműhelyek közül is választhat. Az Apacuka ceramics például a 6. kerületi, Bajnok utcai műhelyboltjában várja a családokat és barátokat, akik szeretnék elkészíteni saját kerámiatárgyaikat. Október 25-től 31-ig kedd kivételével, minden nap 10.30-kor és 17 órakor kezdődnek az élményagyagozások, melyek 1-2 gyermek esetén 13 500 forintba, 3 gyermeknél 18 500, 4 gyermeknél pedig 23 500 forintba kerülnek. 

Kerámiafestésre hív a Made by You kerámiaműhely a Királyi Pál utcában, legújabb programjukon, október 30-án éjszakai eseményt tartanak Halloween-hangulatban, forró csokoládéval, finom falatokkal és vidám társasággal. Aki szívesen részt venne a közös alkotásban, de nem szeretne kimozdulni otthonról, az a Budapaint online eseményei közül válogathat, melyek között beugrós és ingyenes, facebookos élményfestéseket is talál. Október 26-án, kedden 18 órától például tukán madarat rajzolhatnak pasztell-krétával, 27-én pedig ingyenes eseményen alkothatják meg saját rém-cicójukat.

Élőben Halloween-programokkal készülnek a Bem rakparton, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a számukra megfelelően borzongató programokat, és ha elfáradnának, egy kis melengető tea társaságában be is vackolhatnak a pihenő sarokba vagy csipegethetnek a horror süteményekből. A programban szerepel tökfaragás 3000 forint/fő áron, maszkkészítés és arcfestés egyenként 1000 forintért, bagolydekoráció illetve őszi lámpás készítése vagy akvarell és akril festés sablon mintákkal A/4-es lapokra 1500 forintért, illetve cukorkagyűjtő textiltáska festés 2500 forintért. Az esemény péntek délután 16 órától este 21 óráig tart.

Egy kis inspiráció

Persze magunknak is kitalálhatunk olyan apró-cseprő, hétköznapi, de valamiért mégis különleges kis ötleteket, melyekkel feldobhatjuk a hangulatot. Ha egy kis inspirációra van szükségünk, bármikor fordulhatunk Farkas Líviához, illetve életmódblogjához, az Urban:Eve-hez.


Őszi listájáról merítve többek között olyasmik juthatnak eszünkbe, mint a közös almáspite- vagy pogácsasütés, saját pecsét tervezése, őszi díszek készítése vagy a saját városunk felfedezése turistaként.

Elemlámpás séták az arborétumokban

Ha az őszi dekoráció beindította a fantáziánkat, már indulhatunk is a közeli parkba leveleket gyűjteni, de akár egy arborétum növényei között is elmerülhetünk a természet szépségében, vagy megismerkedhetünk a japánkertek harmóniájának titkával. Készíthetünk különleges fotókat, és vezetett programokon is részt vehetünk, mint például a Folly Arborétumban, ahol sétálós gyerekfoglalkozásokat tartanak a kisebbeknek október 27-én és 29-én. Ezeken a napokon 11 órakor az állatok nyomába szegődhetnek a résztvevők a Vadállatok nyomában című foglalkozáson, 14 órakor pedig az arborétum fáit és virágait ismerhetik meg. A programok ára 1500 forint fejenként, jelentkezni a helyszínen, a bejáratnál lehet, az egyes programokon maximum 20 fő vehet részt alkalmanként.

A Füvészkertben a Halloween kerül az események középpontjába, október 29-én pénteken 18 és 21 óra között óránként indul esti séta tematikus szakvezetéssel. A növényeket esti megvilágításban láthatják a résztvevők, elemlámpát ajánlott vinni. Este 18 órától a Mérgező és rovaremésztő növények titkait ismerhetik meg Schneider Zoltán vezetésével, ugyanekkor Orbán Ildikó és Pató Zsuzsa a növényekről szóló Mesék, babonák és legendák világába avatja be az érdeklődőket.  

Este 19 órától ismét Schneider Zoltán kalauzol a Mérgező és rovaremésztő növények közötti ismeretekben, és Kiss Noémi is hasonló témát jár körül Mérgező és különleges ehető növények címmel. Egy órával később, vagyis 20 órától zseblámpás éjszakai túrát tehetnek Schneider Zoltánnal vagy Kiss Noémivel az előbb említett előadás kapcsán. A jegy ára 3900 forint, amely már tartalmazza a füvészkerti belépőjegyet is. 

Bátorságpróbák az Állatkertben az éj leple alatt

A Budapesti Állatkert az őszi szünetben is tartalmas kikapcsolódást kínál a gyerekes családok részére. A Halloween sem maradhat el, október 29-én napközben az Állatkert a szokásos rend szerint működik, majd este bezár, 18 órakor pedig újra kinyit az állatkerti halloweenre érkező látogatók előtt.

A 23 óráig tartó különleges hangulatú eseményen tűzzsonglőrökkel, tűztánccal és más tüzes produkciókkal, remek szelfi-, illetve fotótémát kínáló halloweeni installációval, családi tökfaragással, kézműveskedéssel, bátorságpróbával, rémmesékkel, boszorkányos arcfestéssel, boszorkánykonyhával, mécsesek ösvényével és vurstlival várják az érdeklődőket.

Az este során az is kiderül, hogy miért tartanak egyes állatokat rémisztőnek, vagy hogy a régi idők embere miért hozott bizonyos állatokat összefüggésbe a szellemekkel vagy a boszorkányokkal. A jelmezben, arcfestéssel vagy töklámpással érkező 14 éven aluli gyerekek jelképes árú, 200 forintos jeggyel léphetnek be, mindenki másnak 5500 forint lesz a belépő. Bővebb információk az esemény Facebook-oldalán találhatók.

Lessék meg a ragadozókat éjjel!

A Budakeszi Vadasparkban október 31-én, vasárnap sötétedés után a látogatók megismerkedhetnek többek között a Vadaspark ragadozóinak éjszakai életével, a legbátrabbak pedig próbára tehetik magukat az új pavilonnál. Halloween éjszakáján a Vadaspark látogatói farkas-, medve-, hiúz- és sakál-látványetetést nézhetnek végig, valamint Állatijó bemutatón és halloweeni szakvezetésen vehetnek részt.

A sötétben zajló programokat nemcsak az teszi különlegessé, hogy rengeteg érdekesség hangzik el a kis- és nagyragadozókról, hanem az is, hogy a park munkatársai boszorkánynak, vámpírnak és egyéb mesebeli lényeknek öltözve várják és kalauzolják a látogatókat. Az egész estés interaktív pultoknál kicsik és nagyok egyaránt próbára tehetik bátorságukat, például a Tapi-Zooban, ahol különböző állati „alkatrészeket" vizsgálhatnak meg testközelből. A legbátrabbak pedig csótányok és kukacok közé nyúlhatnak egy kis meglepetés ajándékért cserébe. Bővebb információk a Vadaspark honlapján találhatók.

Szellemvilágba léphetnek az Aquincumban

Aki a Halloween-ünnep gyökereire kíváncsi, annak az Aquincumi Múzeum programját ajánljuk október 31-én, ahol igazán elmélyülhetnek a kelták világában a jóslásoktól kezdve az életmód- és viseletbemutatón, a kézműves-programokon keresztül a kelták aquincumi történetéig. Lesz beszabadulószoba, melyen keresztül a szellemvilágba juthatunk, megelevenednek majd a kelta mítoszok, de tűzszertartás és koncert is várja az érdeklődőket. 

 ,

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek