Az őszi ködbe burkolózó Öreg-tavon ismét kifeszítik a halászhálókat

Pár éve mi is jártunk az Öreg-tavi Nagy Halászaton. Hajnalban indultunk el Győrből, hogy 7 órára odaérjünk a tati Öreg-tó partjára, és saját szemünkkel lássuk, ahogy újra megelevenedik az a hálóvetési hagyomány, ami az 1800-as évek végén népünnepélynek számított.

Forrás: Tavelo.hu

A szépen lassan társasági eseménnyé alakult húzóhálós lehalászást 2001-ben elevenítették fel először Tatán. És bizony nagyon sokan voltak rá kíváncsiak. Ahogy akkor, most szombaton, október 16-án is reggel 7 órakor kezdődik majd a lehalászás. Az egész családnak jó program ez az őszi, ködös esemény, mert olyan hangulatot áraszt, amilyet talán sehol máshol nem lehet átélni az országban. Az a három óra, amíg a lehalászás tart, rengeteg fotótémát tartogat.

Érdemes megfigyelni a parton összegyűlt embereket, a tó partján készülődő halászokat, a ködbe burkolózó tavat, aminek a szélén éppenhogy látni a megtelt hálóval küzdőket. A szervezők szerint a látványos halászaton várhatóan 2-3 tonna halat emelnek majd ki a tóból. Ezekből később halvásárt rendeznek a helyszínene, de 12 órától halászáldás is lesz. 

Forrás: Tavelo.hu

Természetesen a sok friss halból jóféle ételek is készülnek a tó mentén felállított színpad és vásári házikók sűrűjében. Az ide érkező halfőző mesterek különféle halételekkel várják majd a vendégeket.

Forrás: Tavelo.hu

Rotyog majd halászlé, és egyre-másra sülnek a friss halak, roston és rántva is, de találunk majd haltepertőt és halpaprikást is. A halételek mellé pedig zamatos neszmélyi borokat fogyaszthathatunk. 

Forrás: Tavelo.hu

A háromnapos fesztivál már október 15-én elkezdődik a 17 órás megnyitóval, majd két koncerttel folytatódik. Szombaton és vasárnap pedig számos szabadtéri kiegészítő program várja majd az érdeklődőket. Lesz vásári forgatag, vidámpark, színpadi műsor és különböző együttesek is érkeznek - olvasható a tatainagyhalaszat.hu oldalon.

Forrás: Tavelo.hu

A fesztivál látogatói ingyenesen tekinthetik meg a Tatai Vár összes kiállítását és kedvezményesen válthatnak belépőjegyet az újjászületett Esterházy-kastélyba. Arra azonban figyeljenek, hogy a rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható, mivel sok vendéget várnak az eseményre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek