Hangulatos őszi programokkal köszönti a Svábhegy a hétvégét

A Duna-Ipoly Nemzeti Park október 16-án, szombaton 10-től 16 óráig várja a család apraját-nagyját egy kellemes őszi programra a svábhegyi Jókai-kertbe, ahol a látogatók többek között tárlatvezetésen vehetnek részt a Magyarország madárvilága című kiállításon, bepillanthatnak a vízirovarok csodálatos életébe, és kerti nyomozós játékon eredhetnek a Jókai-kert titokzatos lakóinak nyomába. 

Lesznek emellett természetismereti játékok kicsiknek és nagyoknak, készíthetnek hangulatos, őszi lámpást, és Nemzeti Parki védjeggyel ellátott termékeket is lehet vásárolni. Nemcsak a hely természeti titkai tárulnak fel ezen a napon, hanem kultúrtörténetébe is bepillanthatunk a szakvezetéses kerttörténeti séták illetve a Jókai Emlékszoba és Jókai pince megtekintése során, emellett bemutatkozik a Steindl-villa-projekt is.

Mint a Hegyvidéki Önkormányzat cikkéből kiderül, 2022 végéig új látogatóközpontot hoz létre a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Jókai-kertben. A fejlesztés keretében megújul a kert, elbontják a bejárathoz közeli, leromlott állapotú faépületeket, valamint felújítják a területen található, műemléki jellegű Steindl-villát, ahol természetismereti kiállítást, foglalkoztató- és előadótermeket hoznak létre. A tervek szerint, a rekonstrukciót követően a villát kis toldaléképülettel egészítik ki, amiben fogadótér és zöldbolt kap majd helyet.

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

A kert az író halála után gazdát cserélt, majd fokozatos hanyatlásnak indult, s az épületet rossz állapota miatt le kellett bontani.Hogy a kert újra méltó legyen megálmodójához, Jókai szellemében állították helyre. Gyümölcsfákat ültettek, rózsakertet és szőlőlugast létesítettek, a szélfogó erdősávokat felújították, és az agresszívan terjeszkedő növényfajokat eltávolítottuk. A Petőfi Irodalmi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel összefogva Jókai korát és a kert természeti értékeit bemutató információs táblák, madárodúk és madáritatókat helyeztek el. A Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert - olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján.

A családi napra a teljes árú jegy 1700 forintba kerül, diákok, pedagógusok és nyugdíjasok pedig kedvezményes áron, 1000 forintért léphetnek be. Két vagy több gyermek érkezése esetén a kísérő felnőttek (maximum 2 fő) is kedvezményes jeggyel vehetnek részt a programon. A regisztrációs jegy 100 forintba kerül 3 éven aluliaknak és fogyatékkal élőknek. Bővebb információk az esemény weboldalán olvashatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek