Nézzék csak, jelenleg ő az ország legkisebb pandája!

A vörös macskamedve, illetve vörös panda (Ailurus fulgens) létezéséről 1990 előtt csak kevesen tudtak – mindenki csak a fekete-fehér óriáspandákat ismerte. 1990 decemberében azonban – a hazai állatkertek közül elsőként – a Fővárosi Állat- és Növénykert kezdett foglalkozni ezzel az érdekes, és az őshazájában, a Himalája mérsékelt övi erdeiben sajnos ritkulóban lévő, veszélyeztetett állatfajjal. A képen látható kispanda-bébi jelenleg a hazai állatkertekben látható kis pandák közül a legifjabb, így a legkisebb is – írja a Fővárosi Állat-és Növénykert. 

Kisfiú lett a legkisebb vörös pandaForrás: Bagosi Zoltan/Bagosi Zoltan/zoobudapest.com

Magyarországon első ízben 1992 nyarára a Budapesti Állatkertnek már szaporítani is sikerült őket, így ott már több kölyök is világra jött. Közben néhány további magyar állatkert is bekapcsolódott a programba, így ma már nemcsak a fővárosi állatkertben születnek kispanda-kölykök. A képen látható apróság viszont, aki nem sokkal múlt egy hónapos, jelenleg a legifjabb vörös macskamedve egész Magyarországon. A felvételek egyébként kedden készültek, amikor az állatorvosok az ilyenkor szokásos vizsgálatokat elvégezték. Ekkor derült ki az is, hogy a jövevény kisfiú. Noha a kicsi még nem tartózkodik folyamatosan a kifutóban, időnként már előmerészkedik az odúból, s ilyenkor az Állatkert látogatói is megcsodálhatják.

Az állatorvos a szokásos rutinvizsgálatot végzi, hogy ellenőrizze, minden rendben van a kis pandagyereknélForrás: Bagosi Zoltan/Bagosi Zoltan/zoobudapest.com

Mivel a kis panda veszélyeztetett állatfaj, a kölyök születése természetvédelmi szempontból is fontos. A legifjabb kis panda kölyök mellett egyébként sok más kisállattal, illetve változatos programokkal készül a Budapesti Állatkert a 155. születésnapja alkalmából, augusztus 7 és 9 között. Erről a programsorozatról egy korábbi cikkünkből is tájékozódhatnak.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek