Csak egyetlen állatkertünkben találkozhatnak ezekkel a most érkezett, ritka állatokkal

Egyedülálló ritkaságok, dél-afrikai sülök érkeztek a Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámparkba, miután a napokban egy hímet fogadtak a Lipcsei Állatkertből, majd egy nőstényt Prágából. Bár itt találkoztak először, ismerkedésük problémamentesen zajlott, és jól kijönnek egymással, így az Állatkert dolgozói bíznak a jövőbeli sikeres szaporulatban. A fiatal jövevények birtokba vették a közös bemutatójukat, ahol már megtekinthetik őket.

Szúrós de cuki és különleges az Állatkert újlakójaForrás: Dr. Nagy Gergely Sandor/Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark/Facebook

A dél-afrikai sül (Hystrix africaeaustralis) a kontinens déli szavannáin és erdőiben őshonos. A kontinens legnagyobb termetű rágcsálójaként főleg növényi részeket fogyaszt, de látták már csontokon és állati tetemeken rágódni is. Az ember művelte területekre merészkedve a haszonnövényeket is megdézsmálja, ami miatt sok helyen kártevőként tartják számon. Tápláléka után egyedül kutat éjszakánként, de szigorúan monogám párokban él. A hím és a nőstény együtt védi szagnyomokkal megjelölt területét, és utódaikat is közösen nevelik fel. Ha megtámadják, a dél-afrikai sül először figyelmeztető hangjelzéseket ad, üreges végű farkát csörgeti, illetve felmereszti az oldalát és hátát borító hegyes tüskéket, amelyekkel végső esetben súlyos sérülést tud okozni támadójának.

Helyenként túlzott mértékű vadászata miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel kizárólag csak a debreceniben találkozhatnak vele – olvasható a Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark Facebook-bejegyzésében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek