Magyar fiatalok is megmérkőznek a Lego tudományos világversenyének döntőjében

Nagy erőkkel készül az Agóra Tudományos Élményközpont versenycsapata a First Lego League-nek, a világ legnagyobb ifjúsági robotépítő és programozó versenyének hétvégi online világdöntőjére. Az Agora Robotics a debreceni regionális forduló megnyerése után a magyarországi nemzeti döntőben 4 másik magyar csapattal együtt kvalifikálta magát a görögországi nemzetközi világversenyre, ahol 115 ország 200 csapata mérkőzik meg online, élő bejelentkezésekkel, június 24. és 27. között.

A csapat tagjai nagy megmérettetés előtt állnakForrás: Agóra Tudományos Élményközpont

A vetélkedő 2021-ben is komplex kihívások elé állítja a 9-16 éves diákokat. Oktatási célra kifejlesztett robotokat kellett előre megtervezniük, felépíteniük és különböző feladatok elvégzésére programozniuk, melyek adott téma köré szerveződnek, és kutatási projektjük eredményeit is be kell mutatniuk a zsűrinek. A verseny központi témája idén a sport, amely testhezálló a csapattagok számára, hiszen többen is versenyszerűen sportolnak.

A debreceni fiatalok komoly kutatómunka után egy olyan applikációt fejlesztettek ki, amely segíthet a sportolni vágyóknak megfelelő sportágat, helyszíneket és a szabadidős tevékenységhez barátokat, edző- és csapattársakat találni. A debreceni csapat munkáját a DEAC szakemberei mellett neves sportolók is támogatják. Kedden a többszörös Világ- és Európa-bajnok, Világjátékok győztes uszonyos úszót, Senánszky Petrát látták vendégül, csütörtökön pedig Kozák Luca gátfutóval találkoznak online. A sportolók javaslatai, visszajelzései alapján tökéletesítik és véglegesítik az alkalmazást.

Senánszky Petra is szívesen osztotta meg a tapasztalatait, hogy a csapat minél jobb applikációt fejleszthessen kiForrás: Agóra Tudományos Élményközpont

Az Agora Robotics csapata többször szerepelt már komoly megmérettetéseken. A legjobb eredményt 2019-ben érték el, amikor 8. helyen végzetek a hannoveri RoboCup Junior Európa-bajnokságon. A First Lego League keretein belül először vesznek részt nemzetközi versenyen az Agóra Tudományos Élményközpont versenyzői, Csiszár Bence, Csiszár Anna, Csiszár Dorottya, Eigner Bendegúz, Mező-Kerekes Márk, Mile Kolos és Papp Márk Máté – írta sajtóközleményében az Agóra Tudományos Élményközpont.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek