Egészségügyi robotok dolgoznak a bécsi kórház gyermekügyeletén

5G technológiával működő robotok segítik a munkát a Klinik Floridsdorf gyermekügyeleti osztályán, Bécsben. Többek között lázat mérnek és elmagyarázzák a kicsiknek, mi is a koronavírus és miért fontos a megfelelő távolságtartás. A három "Amy" névre hallgató, 120 centi magas robotot több mikrofonnal, infravörös kamerákkal, Android rendszerrel és érintőképernyővel szerelték fel, ezen kívül pedig követési, úgynevezett "Follow-me" funkció is van bennük – tudtuk meg Bécs Város Külképviseleti Irodájának sajtóközleményéből.

Michael Ludwig, Bécs polgármestere az egészségügyi robotok átadójánForrás: © C.Jobst/PID

A kórházi robotokat ezúttal a gyermekügyeleti osztály igényeire programozták, de később más feladatokat is el tudnak majd látni, például segítséget nyújthatnak majd az épületben való eligazodásban is.

A robotok nemcsak lekötik a gyerekeket a várakozási idő alatt, de a Klinik Floridsdorf csapatának is segítséget nyújtanak" – emelte ki Michael Ludwig, Bécs polgármestere a robotok átadóján.

Az egészségügyi robotok használata már nem a jövő zenéje. Hamarosan komplex operációs robotokat is használhatnak majd sebészeti beavatkozások során, melyek még precízebb operációkat tesznek lehetővé, mondta Peter Hacker, Bécs egészségügyért felelős városi tanácsnoka.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek