Ennek a villának az ebédlőasztalán született meg a néhai Fülöp herceg

Nem rég számoltunk be a hírről, miszerint előkeresték a néhai Fülöp herceg eredeti születési anyakönyvi kivonatát, amely majdnem egy évszázada porosodott egy korfui levéltárban, közel ahhoz a villához, ahol a herceg megszületett. Ezúttal pedig magáról a Mon Repos villáról is megtudhatunk többet, amelynek egyik ebédlőasztalán született meg a közelmúltban elhalálozott herceg.

Ebben a házban születet II. Erzsébet királynő hű férjeForrás: Marc Ryckaert (MJJR)/Wikipedia

A Mon Repos Korfu óvárosának közelében található, amely az UNESCO Világörökség része. A villát az 1990-es években újították fel, mert korábban nagyon leromlott állapotban volt. Neoklasszicista kialakítása mind a külső, mind a belső oszlopokon megmutatkozik.

Az emléktáblán ez olvasható: "Fülöp herceg, Edinburgh hercege született itt 1921-ben."

A Mon Repos, melynek a jelentése „pihenésem", a Jón-tenger partján található. Fülöp csak egy évig élt ott a görög-török háború politikai instabilitása miatt. Amikor Konstantin görög király lemondott a trónról, Fülöp szülei, András görög herceg és Aliz battenbergi királyi hercegnő 1922 decemberében családjával együtt elhagyni kényszerültek Korfut. Fülöp apja I. Konstantin görög király öccse és IX. Christian dán király unokája volt. Apja görög és dán gyökerei miatt Fülöp görög és dán hercegként volt ismert. A Mon Repos 1864-ig a brit kormányzók nyári rezidenciája volt, egészen addig tölthették itt pihenésüket az ország vezetői, míg a Jón-szigetek Görögország részévé nem váltak, és I. György görög királynak nem ajándékozták azokat.

Az épület neoklassziciszta stílusban épültForrás: ChristianeB/Wikipedia

A villát Frederick Adam brit parancsnok 1826-ban építette feleségének, Nina Palatianounak ajándékba. A második világháború idején a Jón-szigetek olasz kormányzója is ott lakott, amikor Olaszország a második világháború alatt megszállta Korfu szigetét. Amikor Görögország 1975-ben megszüntette monarchiáját, a kormány és az egykori királyi család vitatta az ingatlan tulajdonjogát. Az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy döntött, hogy Mon Repos a kormányhoz tartozik, és 7 millió dollárt ítélt oda Konstantin volt görög királynak, hogy kárpótolja az elveszett vagyonáért.

A Mon Repos jelenleg Korfu önkormányzata alatt egy kis múzeumként működik.

A Paleopolisi Régészeti Múzeum szobrokat, érméket és egyéb tárgyakat mutat be az ősi városból. A házat körülvevő kerteket parkká alakították, ahol ókori korfui romok és görög isteneknek szentelt templomok maradványai találhatók. A gyönyörű parkról  ide kattintva egy kisfilmet is megnézhetnek. Fülöp nem az egyetlen királyi sarj, aki ott született. Sophie görög és dán hercegnő szintén Mon Reposban született 1914-ben, Alexia görög hercegnő pedig 1965-ben – írja az insider.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek