Olajfúrásoktól féltik Korfu és Kréta tengereit

  Magyarország területének háromnegyedét lefedné az a terület, ahol engedélyt adott Görögország olaj- és gázkitermelésre, és ez a WWF környezetvédő szervezete szerint nagyon veszélyes. Egy esetleges olajszivárgás mind a turizmust, mind a halászatot hazavágná, hatalmas károkat okozna a görög gazdaságnak és az élővilágnak.

  Olajveszély a görög partokon.Forrás: WWF

  Egy 25 éves koncesszióról van szó, ami Korfutól Krétáig tengeri és szárazföldi területeken teszi lehetővé a fúrásokat. A WWF szerint olyan élőlények kerülhetnek ezáltal veszélybe, mint a nagy ámbráscet, a barázdásbálna, a Cuvier-féle csőröscet, a palackorrú delfin, az álcserepesteknős vagy a barátfóka. Erre építi nemzetközi kampányát is a szervezet. Dimitris Ibrahim, a WWF Görögország tengervédelmi szakértője így fogalmazott:

  Rémálmainkban sem tudjuk elképzelni, milyen lenne, ha olaj- és gázfúrótornyokat látnánk csupán néhány kilométerre Kréta, Zakinthosz, Kefalónia és Korfu partjaitól, az álcserepesteknős fészkelőhelye mellett Lagana és Kyparissia öblében vagy Epirusz festői panorámájában.  

  Egy esetleges olajszivárgás a WWF erről írt jelentése és számításai szerint csak Krétán 2,2 milliárd eurós kárt és 45 ezer állás megszűnését jelentené. A Jón-szigeteknél 1,78 milliárd dolláros kár és 25 ezer állás a tét. Ráadásul a fúrások nincsenek összhangban a párizsi klímavédelmi egyezménnyel sem, ezért felszólították a görög kormányt, hogy tiltsa meg azokat, ahogy ezt Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Portugália és Új-Zéland már megtette. A WWF petíciót is indított az ügyben.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!