Színesebb lett a Debreceni Állatkert tava

A tavasz új színt hozott a Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark tavas kifutójába, miután a napokban egy-egy pár vörösvállú, karolinai és mandarinréce érkezett hozzájuk. A különleges jövevények már birtokba vették a helyüket, ahol az újranyitást követően mindenki gyönyörködhet majd bennük a jó idő beálltával ismét kiköltöző mocsári- és ékszerteknősök társaságában. A megújuló récés tó az elkövetkező időszakban várhatóan további új fajokkal fog gyarapodni.

Sok madár elbújhat a mandarinréce csodálatos tollazata mögöttForrás: Dr. Nagy Gergely Sandor/Dr. Nagy Gergely Sandor

A Kelet-Ázsiából származó mandarinréce (Aix galericulata) szépsége és könnyű tartása miatt ma világszerte elterjedt díszmadár, és számos helyen, köztük Európában visszavadult állományai is élnek vízközeli erdős területeken.

Bár nem fenyegetett besorolással szerepel az IUCN Vörös Listáján, őshonos kínai, kelet-oroszországi és japán populációja egyre csökken az erdőirtások következtében.

Az Aix nem másik élő képviselője, a nem kevésbé pompás megjelenésű karolinai réce (Aix sponsa) az Észak-Amerika nyugati és keleti területein található tavaknál és mocsarakban fészkel. Bár a kontinens elterjedt vízimadarának számított, állománya a XX. század elejére jelentősen megfogyatkozott a tömeges vadászat, erdőirtás és mocsárlecsapolás miatt, a törvényi védelemnek és a visszatelepítéseknek azonban mára stabilizálódott. Szintén a tengerentúlról származik a vörösvállú réce (Callonetta leucophrys), amely Dél-Amerika trópusi mocsaras-erdős vidékein él. Nevét mélyvörös háti fedőtollazatáról kapta, és érdekessége, hogy erős karmaival a fákon is ügyesen közlekedik, amit főként fészkeléskor használ ki – olvasható az Állatkert weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek