Ezekre a főváros közeli kirándulóhelyekre a gyerekek is szívesen ellátogatnak

Nem kell messzire utaznunk, Budapesttől, mindössze 1 órányira, a Cserhát-hegységben található híres települések számos családi programok kínálnak a nyári hétvégékre. Hollókő mesenapot rendez, Mátraverebély-Szentkúton a gyerekek fegyelmezése nélkül is meghallgathatók a szabadtéri szentmisék, Ipolytarnócon pedig egyedülálló fatörzsbarlang-túrát szerveznek.

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listájánForrás: Dancsok Regina

A világörökség részeként számon tartott Hollókő minden évszakban ideális kirándulóhely a családoknak tanösvényeivel, mesejátszóterével és a várral. Az ófaluban most ennél is többet kapnak a látogatók. Az apró palóc házak között kincsvadászat, fakanálfestés, korongozás, kutyatánc-bemutató, a vár előtti téren lovaglás és íjászbemutató. A templom melletti Petőfi úton pedig termelői piac és kézműves vásár várja a családokat július 18-án, szombaton. További információkat ide kattintva találhatnak.

Pár kilométerrel odébb, az erdővel körülölelt nemzeti emlékhellyé nyilvánított Mátraverebély-Szentkút igazi csodatévő hely. A bazilikában található Szűzanya-szoborhoz és a kegyhely forrásvizéhez számtalan csoda kötődik. De már csak azért is érdemes vasárnaponként ellátogatni ide, mert a szabadtéri miséken, ahová zarándokok érkeznek az ország minden pontjáról, úgy hallgatható meg a szentmise, hogy a gyerekek is élvezik; nem kell őket fegyelmezni.

Ferences rendi szentkúti kolostor a bazilikával és a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely látképeForrás: Ismeretlen/Civertan Grafikai Stúdió/Wikipedia

Aki több napra tervez, az a hotelben is megszállhat, ahonnan számos túraútvonal, helyi látnivaló bejárható. További információkat ide kattintva találhatnak.

A világhírű, ősvilági Pompeji-ként is ismert Ipolytarnócon szinte minden hétvégére jut egy őslény-túra, ahol a 17 millió éves ősmaradványok lelőhelyén kalandozhatunk. Július 25-én például a nagyobb gyerekekkel egy 10 kilométeres, az országhatárt átszelő túrán, a Mucsinyi fatörzsbarlang-felfedezésre indulhatnak a családok. A szakvezetéses túrához a terepbejárást követően a geopark látnivalót ismertető interaktív kiállítás megtekintése is tartozik. Találkozó az Ősfenyő Belépő fogadóépületben 11 órakor, a túra időtartama kb. 2 óra 30 perc, a program várható vége 14 óra 30 perc. A programhoz előre be kell jelentkezni. A Mucsinyi Fatörzsbarlang túráról ide kattintva találhatnak további információkat. 

Az Ipolytarnóc ősmaradványok egészen biztos, hogy felpiszkálják a gyerekek fantáziájátForrás: Dancsok Regina

Mostantól élvezhetik a vendégek az Ipolytarnóci Ősmaradványok bővített tartalmú holografikus vetítését is a geológiai tanösvény vezetett túráján. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fejlesztésével további 4 ősállat elevenedik meg a holografikus vetítésen, többek között életnagyságban jelenik meg a 17 millió évvel ezelőtt élt csúcsragadozó, a medvekutya is. Évek óta a geológiai tanösvény túra tetőpontját az ősállatok lábnyomai felett megelevenedő holografikus bemutató jelenti Ipolytarnócon, amelynek keretén belül eddig három miocén kori emlős idéződött meg a látogatók előtt. Dr. Kordos László és Mészáros Ildikó legújabb kutatásai az ősorrszarvúk földje mellett a krokodilok birodalmát és a varánusz-szerű ősgyíkok jelenlétét is kimutatták a területen, a mostani fejlesztésnek köszönhetően most már velük is találkozhatunk a félelmetes medvekutya mellett.

Ipolytarnócon medvekutya ezentúl már nem csak szobor, de hologramos formában is megtekinthetőForrás: Dancsok Regina

Idén nyártól belecsöppenhetünk a miocén ősvilág kiterjesztett valóságába, az Idősíkok találkozása című kiállítás keretében kipróbálható az az interaktív fal is, amely nemcsak testközelbe hozza a régmúltat, hanem érintésre be is avatkozhatunk az egykori vulkánkitörés előtti események folyásába is. Az interaktív falon a gyerekek legnagyobb kedvencei a rágcsálók, akik felágaskodnak, illetve elszaladnak, ha megsimogatjuk őket, de a medvekutyával, a krokodilokkal és a korabeli madárvilággal is biztonságos kontaktusba kerülhetünk. Az interaktív bemutató, a 4 dimenziós időutazás mozi élménye mellett, jelentős segítséget nyújt a területre látogató csoportoknak, nyári táborozóknak és családoknak is a geológiai tanösvényen látottak feldolgozására és átélésére – tudtuk meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának sajtóközleményéből. További információkat ide kattintva találhatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek