Újabb mini vár épül a világon egyedülálló makettparkban Dinnyésen

A hétvégére szép időt jósolnak, így akár két legyet is üthetnek egy csapásra: megmerítkezhetnek a Velencei-tó vízében és meglátogathatják a világ egyetlen, anyaghűen megépített vármakett-parkját a közeli Dinnyésen.

Akit kicsit is vonz a történelem és a várak, annak érdemes ide ellátogatnia, akár családostólForrás: varpark.hu

A Várpark 2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a romvárak, a hagyományőrzés és a magyar történelem kedvelőinek nagy örömére. Az impozáns szabadtéri kiállítás célja az értékmentés és az oktatás. A park egyediségét az adja, hogy a történelmi Magyarország várainak makettjét az épületek eredeti anyagából készítették el: a kicsinyített várak, akárcsak eredetijük, kőből, fából, téglából, vesszőből és sárból állnak.

A részletekig kidolgozott építmények Alekszi Zoltán kezei közül kerülnek kiForrás: varpark.hu

A makettparkot Alekszi Zoltán találta ki és alkotta meg, ezzel 2018-ban és 2019-ben is bekerült a Guinness világrekorderek közé.

A parkban a valóságban már csak romokban létező várak kicsinyített eredetijei is láthatók, amelyek rekonstrukciós elképzelések alapján készültek el. Az építményeket a parkon belül a történelmi Magyarország térképét formázó sétányon kaptak helyet, az eredeti elhelyezkedésüknek megfelelően (megyényi pontossággal).

A munkálatok ugyanakkor nem állnak le, a Várpark Facebook bejegyzéséből kiderül, hogy jelenleg éppen Bágy vára készül.

A várak mellett három nyelven olvasható az építmények rövid története is. Emellett a magyar uralkodók, fejedelmek és kormányzók nevei és legfontosabb tettei is megtekinthetők a 90 emlékoszlopon.

2019-ben épült itt egy Árpád-kori település (skanzen) is, amelyben egy XI. századi fatemplom-rekonstrukció is helyet kapott. A skanzenben megtalálhatóak a korabeli veremházak, valamint a fontosabb mesterségek (kovács, kőfaragó, halász, fazekas, bőrmíves, nemez készítő) bemutatására szolgáló építmények is. A skanzen mellett egy eredeti méretben rekonstruált, honfoglaláskori szekérvár is található.

A fatemplomban egy Magyar Oltárt rendeztek be: balról jobbra Szent István király, Szűz Mária (mint a Magyarok Nagyboldogasszonya), illetve Szent László király látható, továbbá helyet kapott az összes Árpád-házi szent szobra is.

A Várpark és Skanzen Dinnyés júniusban, júliusban és augusztusban minden szombaton és vasárnap 9-től 17 óráig fogadja a látogatókat. További információkat a Várpark weboldalán találhatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek