Megkezdték a sümegi vár felújítását, még működő sütőház is lesz benne

A mai napon megkezdték a sümegi vár felújítását, amelynek keretében izgalmas térszerkezetű, összefüggő, zárt, történelmileg hű kiállítási terek létrejöttét ígérik a látogatóknak. A vár keleti szárnyában található kaszárnya, Várnagyi-ház és a középkori konyha egységesebb kialakítása az építési tervek szerint jobban visszaadja majd az élő vár környezetét, a szintén megújuló Csabi-torony pedig az átjárást biztosítja az észak-keleti gyilokjáró két szárnya és a kiállítóterek között.

A Sümegi vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje. Van még fotó róla, kattintson bátran!Forrás: Csudai Sándor / Travelo

A gyilokjárók kiépítése a keleti oldal felől kiegyenlíti az új fejlesztések épülettömegének átvezetését a vár középpontjától a Rendeki-toronyig, így a jelenleginél egységesebb, a történelmi hitelességhez közel álló és turisztikai szempontból jól használható, költséghatékonyan üzemeltethető terület jön létre – fogalmaznak a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. Facebook-oldalán.

A várat IV. Béla király parancsára a veszprémi püspök építtette a sümegi hegyenForrás: Csudai Sándor / Travelo

De korhű módon igyekeznek helyreállítani a sütőházat is, amelyet látványsütésre is alkalmassá tesznek majd. A vár területén látható állandó kiállítások bővülnek, és a tervek szerint új tárlatok is nyílnak a közeli jövőben. A munkálatok során - a biztonságosan elkerített felvonulási területek kivételével - a vár továbbra is látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek