Újraindul a 150 éves Budavári Sikló

A BKV közleménye szerint július 1-jén újra elindul a Budavári Sikló, ami a járványhelyzet miatt, az elmúlt hónapokban szintén kényszerpihenőt tartott. Az újranyitási akció keretében Margit és Gellért, a Budavári Sikló két kocsija gyermekjeggyel működik majd minden utazó számára. A kedvezménnyel az újranyitást és a történelmi közlekedési eszköz 150. évfordulóját is ünneplik. 

Forrás: Frank Weber / flickr.com

A Budavári Siklót 150 éve, 1870-es átadásakor még Budai Hegypályának nevezték, és a világon ez volt a második hasonló közlekedési eszköz. Az elsőt Lyon városában építették meg, Széchenyi Ödön – gróf Széchenyi István fia – ennek ihletésére kezdeményezte, a budapesti változat megépítését. A sikló célja az volt, hogy elősegítse a könnyebb megközelítését a Várban működő minisztériumoknak, hivataloknak és a Várszínháznak.

A BKV.hu oldalán olvasható az is, hogy március 2-i elindulása után, olyan neves utasai akadtak, mint Ferenc József és családja, illetve a brazil császár. Több magyar politikus, miniszterelnök és miniszter, mint például Andrássy Gyula, Tisza Kálmán, Tisza István, Széll Kálmán, Wekerle Sándor vagy Károlyi Gyula munkába járásra is használták.

Jelenleg a sikló jegypénztárában csak bankkártyás fizetés lehetséges, a július elsejére vonatkozó gyermekjegy pedig minden utas számára 700 forint, a retúrjegy pedig 1100 forint. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek