Ez a Kisvasút Nap idén kicsit más lesz Csömödéren

A Csömödéri Erdei Vasút a legforgalmasabb kisvasút-hálózat az országban. Amellett, hogy évente több tízezer köbméter faanyagot szállít, legfőbb vonzereje, hogy a lenyűgöző zalai dombságon át zakatol, rengeteg érdekes látnivalót érintve. Persze rengeteg turista is használja, mióta évtizedekkel ezelőtt megnyitották.

Hazánkban ez a leghosszabb erdei kisvasút-hálózatForrás: zalaerdo.hu

Ez nemcsak a legforgalmasabb, de a legnagyobb keskeny nyomtávú erdei kisvasút is Magyarországon. Teljes hossza több mint 100 kilométer, de ennek mindössze a harmadán, 37,8 km hosszan szállít utasokat. A kisvasút állomásai: Lenti – Iklódbördőce – Csömödér – Páka – Kányavár – Bázakerettye – Kistolmács.

A vasút története ezen a vidéken az 1910-es években kezdődött, az erdőgazdálkodás és a fakitermelés megkönnyítése érdekében. Kezdetben két, egymástól független vonalon üzemelt a vasút: a Lenti-Zajda és a Csömödér-Kistolmács szárnyvonalon. A Lenti-Szilvágyi és a Csömödér-Kistolmácsi vonalat 2000-ben kötötték össze.

Idén június 27-én, szombaton lesz a Kisvasút Nap, igaz, a hagyományos programokat nem tartják meg, de a járatokat elindítják. Kisvasút-modellel várják az érdeklődőket 10.30 és 13 óra között Csömödéren, illetve szombaton gőzmozdonyos- és dízelmozdonyos járatra is fel lehet pattanni, melyek menetrendjét ide kattintva tekinthetik meg. 

Már több mint száz éve zakatolnak a vonatok ezen a tájonForrás: zalaerdo.hu

A kisvasút menetrendszerűen májustól szeptemberig közlekedik, de igény szerint ettől eltérő időpontokban is biztosítanak különvonatot, ráadásul a hidegebb hónapokban fűthető, zárt szerelvények állnak az utasok rendelkezésére.

2004 óta minden második szombaton nosztalgiaszerelvény közlekedik a vonalon, amelyet az Erdélyből származó, Ábel névre keresztelt nosztalgia-gőzmozdony húz. A vonathoz kapcsolódva, illetve magán a vonaton működik 2015 óta a Zakatoló Erdei Iskola. Az iskolás vagy óvodás csoportok a vonathoz csatolt oktatókocsiban határozókönyvek, mikroszkópok, bogárnéző tégelyek és távcsövek segítségével tanulmányozhatják a természetet a megállókban – olvasható a funique weboldalán. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek