Ezeket a vasútállomásokat Európa legjobbjainak szavazták meg

Manapság a repülős utak helyett egyre többen választják a vonatos utazásokat, többek között környezettudatos megfontolás miatt. Ennek fényében hasznos lehet megismerni azokat a vasútállomásokat, amelyeket Európában a leginkább utasbarátnak szavaztak meg.

Európában egyre több turista ül vonatra, ha utazni készülForrás: TZIDO SUN/Shutterstock

A Consumer Choice Center (Fogyasztói Választási Központ) először rangsorolta Európa első 50 legnagyobb vasútállomását az utasok tapasztalatai alapján, kezdve a zsúfolt peronok méretétől, az akadálymentességen keresztül, vagy hogy hány desztinációt lehet onnan elérni, egészen a tisztaságig.

Megvizsgálta továbbá a szolgáltatásokat, a vasúttársaságok versenyképességét, a helyi éttermeket és a vásárlási lehetőségeket, a nemzetközi úti célok számát, a feliratok minőségét, az átlagos sztrájknapokat, az első osztályú társalgók minőségét, és hogy könnyen megközelíthetők-e a peronok.

A peronok mérete, a tisztaság és még számos szempont alapján rangsolrolták a pályaudvarokatForrás: Fraselpantz/Wikipedia

Ezek alapján a rangsorban a londoni St. Pancras International állomás végzett az első helyen. Ennek oka az alacsony sztrájknapok száma, az utasok magas színvonalú kényelme és a nemzetközi összeköttetés. A második és a harmadik helyen Zürich és Lipcse központi állomások végeztek, a római Termini érkezett a negyedik helyre.

Az ötödik, hatodik és hetedik helyen a München központi pályaudvar, a Hamburgi központi pályaudvar és a Berlini központi állomás végetek. A Milánó központi pályaudvar került a nyolcadik helyre, a Moszkva Kazansky végzett a kilencedik helyen és a Frankfurti központi állomás zárta a tízes listát – írja a Lonely Planet. 

A nyertes helyezést besöprő londoni St. Pancras pályaudvar valóban impozáns és rendezettForrás: Przemysław Sakrajda/Wikipedia

Feltűnő, hogy az első tíz helyezett felét német vasútállomások tették ki, köszönhetően az alacsony sztrájknapoknak, a sok úti célnak, a kerekesszékben utazók akadálymentességének, valamint a változatos ételeknek és vásárlási ajánlatoknak, amelyek megkönnyítik a várakozási időt.

"Miközben a Consumer Choice Centernél a választás és a technológiai semlegesség mellett állunk, ki akarjuk használni a távolsági vonatok iránti érdeklődés növekedését, hogy megmutassuk, mely európai vasútállomások a legkényelmesebbek az utazók számára" – írják a jelentésben. Magyarország egyetlen állomása sem került be az első ötven európai vasútállomás helyezettje közé. A teljes listát a Consumer Choice Center weboldalán tekinthetik meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek