Egy globális rangsor alapján idén Izlandon a legjobb gyereknek lenni

A KidsRights Index az első és egyetlen globális rangsor, amely évente méri a gyermekek jogainak tiszteletben tartását világszerte, és hogy milyen mértékben elkötelezettek az országok a gyermekek jogainak javítása mellett. Az index idén 182 országot vizsgált olyan szempontok alapján, hogy a gyermekeknek mennyire van joguk az élethez, az egészséghez, az oktatáshoz, a védelemhez, valamint annak megítélését, hogy a gyermekek jogait milyen környezetben tudják biztosítani. Az utóbbi kategória teljesítménye az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága (CRC) által elfogadott záró megfigyeléseken alapul – olvasható a KidsRights Index weboldalán.

Öt szempont alapján rangsolrolják, hogy a gyerekek jogai országonként mennyire vannak védve - illusztrációForrás: Jill Sellers/Pixabay

Az ország teljes pontszámát a KidsRights Indexben az öt vizsgált szempont pontszámainak átlagaként számították ki. Minden szempontot azonos súlyúnak minősítettek. Ezek alapján az idei év indexében Izland végzett az első helyen, Svájc a második, és Finnország lett még dobogós, ahol egyébként a gyerekek a legjobb módon részesülhetnek az oktatáshoz való jog területén.

Magyarország a 44. helyen végzett. A szomszédos országok közül Szlovénia az előkelő 7., Ausztria a 12., Szerbia a 36., Ukrajna a 91., Szlovákia a 100., Románia a 129. helyen végzett. A meglepetés, hogy Ausztrália csupán a 135., Új-Zéland a 168., és az Egyesült Királyság mindössze a 169. helyen áll.

Az index alján Sierra Leone, Afganisztán és Csád végzett. Az index szerint ugyancsak a gyermekek jóléte csorbulhat olyan tartós instabilitású országokban, mint például Szíria és Venezuela. Ezt a rangsorolást a KidsRights Alapítvány a Rotterdami Erasmus Egyetemmel, az Erasmus Közgazdasági Karral és a Nemzetközi Társadalomtudományi Intézettel együtt állítja össze minden évben. Az egyes országok rangsorolását itt tekinthetik meg. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek