A Nemzeti Múzeum nyári táborában alkotnak és számháborúznak is a gyerekek

A Magyar Nemzeti Múzeumban a nyár közepén 5 héten keresztül megelevenedik a történelem. A nyári táborban résztvevő gyerekeknek olyan ritka régészeti és történeti tárgyak titkait fedik fel, mint a bársonyházi szakóca, a beregszászi süvegcsúcs, a koronázási palást, vagy a margitszigeti korona. A táborozókkal foglalkozó múzeumpedagógusok nemcsak egy-egy tárgy, hanem a hozzájuk kapcsolódó egész korszak komplex megismertetését tervezik – tudtuk meg a Nemzeti Múzeum hírleveléből.

Ez a nyári tábor változatos programokkal várja a 7-12 éves gyerekeketForrás: Alicja/Pixabay

Minden héten más korszak (amely a Kerettantervben is megjelenik) kerül górcső alá, s a diákok a témakörökön (őskor, római kor, honfoglalás-Árpád-kor, lovagkor- Mátyás király kora, török kor) belül olyan izgalmas területeket boncolgatnak, mint az étkezés, a divat, a fegyverek, az ékszerek és a hitvilág. A megszerzett ismeretek elmélyítését pedig alkotómunka segíti.

A 7-12 éves korosztálynak szóló nyári tábor lényege, hogy a gyerekek ne történelemtankönyv-szerű ismeretekkel találkozzanak a változatos programok során, hanem interaktív, élményszerű módon a kiállítás felfedezésére, aktivitásra sarkalják őket a múzeumpedagógusok.

A nyári tábor programját évek óta olyan múzeumpedagógusként dolgozó történész és művészettörténész kollégák alkották meg, akik minden nap 9 és 16 óra között változatos programokkal készülnek, amelyeket izgalmas tárgymásolatok, fegyverek tesznek még színesebbé.
Minden nap a múzeum megfelelő kiállítási tárgyainak és azok összefüggéseinek, történeti, kulturális közegének megismerésével kezdődik, majd délután az ismeret elmélyítése következik kreatív alkotás által. Így például a résztvevők a bronzkori harcok megismerése után számháborúznak a Múzeumkertben, a Honfoglalók felszerelésének vizsgálatát követően fémveretes nemez tarsolyt készítenek, vagy Hunyadi Mátyás könyvtárának és corvináinak felfedezése után megtanulnak szakszerűen lúdtollal írni. Ezáltal a gyerekek minden nap egy-egy újabb alkotással és sok-sok élménnyel térhetnek haza.

Minden nap az időjárás függvényében sok időt töltenek a szabadban, így a gyerekek nem csak a Múzeum rejtett, sokak által nem ismert részeit ismerhetik meg, de kedvükre feltérképezhetik a Múzeumkert zegzugait.

Turnusok
2020. június 29. – július 03. Őskor - Őskortól a vassárkányokig
2020. július 06. – július 10. Seuso és Pannonia. A római kor a Kárpát-medencében
2020. július 13 – július 17. Honfoglalás és Árpád-kor
2020. július 20. – július 24. Lovagok és királylányok. A középkor Magyarországon
2020. július 27. – július 31. A szultán és a császár birodalmában

A Nemzeti Múzeum munkatársai minden 7-12 éves korú ifjút arra biztat, hogy érdeklődéstől függetlenül jöjjön el a táborba, hiszen a változatos programok során senki nem fog unatkozni. Bővebb információért keresse fel a Nemzeti Múzeum honlapját!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek