Minden nyolcadik múzeum végleg bezárhat

Az UNESCO és az ICOM (International Council of Museums) legfrissebb jelentései szerint minden nyolcadik múzeum végleg bezárhatja kapuit a nemzetközi turizmus hanyatlásának következtében, valamint a szponzorok adományainak várható csökkenése miatt - adja hírül az insider.com.

A chicagói tudománytörténeti múzeum valószínűleg túléli a járványtForrás: Day_Photo/pixabay.com

A felmérés szerint ez a veszély leginkább az afrikai, ázsiai és arab országokat fenyegeti, ahol  kevesebb múzeum található, mint Európában, Észak-Amerikában és Latin-Amerikában, és a létező intézmények is újabbak.

"Míg Afrikában a múzeumok 24%-át fenyegeti bezárás, Ázsiában ezen intézmények 27%-át, az arab országokban pedig 39%-át. Dél-Amerikában és a Karib-térségben ez az arány 12%, Észak-Amerikában 10%, Európában pedig 8%.

Sok múzeum költségvetése részben vagy teljes egészében (5–100%-ig) adományozókra és szponzorokra támaszkodik, és a jegyek nem elegendőek ahhoz, hogy fenntartsák a működésüket, különösen, ha csak korlátozott kapacitással tudnak működni.

Sok múzeumok növelte digitális kínálatát, alkalmazkodva az új helyzethez, de nem minden múzeum rendelkezik az ehhez szükséges erőforrásokkal, különös ott, ahol még az internethozzáférés is nehézkes.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek