Bő két hónap után, a világ több pontján újra becsengettek az iskolákban

A koronavírus-járvány miatt tartott kényszerszünet után a világ bizonyos országaiban az iskolák újra kinyitottak. Izgatott gyerekek köszöntötték a barátaikat, a szülők pedig ismét kénytelenek visszaszokni a korai induláshoz. Lássuk, mely oszágok ezek!

Európa és a világ néhány országában ismét beülhettek padjaikba az iskolásokForrás: Mojca JJ/Pixabay

Kezdjük a világ tőlünk távolabbi pontjain lévő iskolákkal! Ausztráliában  szakaszosan nyitnak ki a tanintézmények, és hetente egy órát tarthatnak meg az osztályokban. Hong Kongban és Japánban hasonlóan visszafogottan, de kinyitották a kapukat. Az USA 50 tagállama közül 43 elrendelte vagy legalább is ajánlotta, hogy az iskolák a tanév fennmaradó részében maradjanak zárva. A koronavírus-járvány miatt legérintettebb országban, Kínában viszont már járhatnak a diákok iskolába, mert javarészt lecsengett a járvány, de a tanároknak továbbra is komoly higiéniai előírásokat kell betartatniuk a gyerekekkel. Mutatunk is erről egy kisfilmet.

Európában is vegyes képet mutat az országok kormányainak döntése az iskolák újranyitásával kapcsolatban. A skandináv országokban már a hónap elején elkezdődött a tanítás, mivel a kormányaik egységesen úgy vélik, hogy a gyermekek sokkal kevésbé terjesztik a járványt. Svédországban be sem zárták a tanintézményeket. Dániában csak a 11 éves kor alatti gyerekek térhettek vissza a sulikba, és a hangsúlyt a szabadtéri tanulásra fektetik. A koppenhágai kisiskolások óráit például ideiglenesen a Tivoli-kertben és más turisztikai látványosságok környékén tartják meg. Ausztriában is a hónap elején nyitottak ki az iskolák, részben szintén abból a megfontolásból, hogy kormányuk szerint a gyermekek kevésbé érzékenyek a betegségre.

Koppenhágában a gyerekek most leginkább a Tivoli parkban tanulnakForrás: Malte Hübner/Wikipedia

A diákok március óta első ízben Hollandiában is felvehették iskolatáskáikat. Franciaországban csak azokon a területeken térhetnek vissza a sulikba, ahol a vírus nem terjedt el széles körben és az osztályok legfeljebb 15 tanulóból állhatnak. Minden labdajátékot betiltanak, és az egynél több tanuló által érintett tárgyakat fertőtlenítik. Franciaországhoz hasonlóan az Egyesült királyság a koronavírus-járványban szintén az egyik legsúlyosabban érintett ország, így itt is a fokozatosan történő visszatérést tartják elfogadhatónak. Legelőször június 1-től csak az 1. és a 6. évfolyamos tanulók térhetnek vissza az iskolákba, de csak 15 fős csoportokban kezdhetik meg a tanulást.

Németországban a 11 és 12 éves tanulók felváltva tanulhatnak csoportokban, egyszer az iskolákban, egyszer otthoni órákat tartva. Ideiglenesen törölték a sport- és énekzenei órákat a tantervből, mivel ezeket túl nagy kockázatna tekintik. Svájcban azonban folytatniuk kell tanulmányaikat az iskolásoknak, viszont be kell tartaniuk néhány különleges higiéniai intézkedést és a társadalmi távolságtartást.

Sok szülő aggódik és nem szívesen engedi gyermekét vissza az iskolába - illusztrációForrás: Zsolt Oravecz/Pixabay

Újból kinyitották kapuikat a tanintézmények a Balkánon is. Görögországban csak a középiskola utolsó évének hallgatói térhettek vissza hétfőn, de sokan  aggodalmukat fejezték ki, és a tanulók többsége nem is jelent meg az iskolákban. Horvátországban a 6-10 éves gyermekek óvodáit és iskoláit opcionálisan nyitották meg, például olyan gyerekek részére, ahol mindkét szülő az otthonán kívül dolgozik, és nincs lehetőségük gyermekük egész napi gondozására. Szerbiában az általános iskolák és óvodák szintén hétfőn nyitottak újra, de a gyerekeknek orvosi igazolást kell vinniük.
Olaszország és Spanyolország azon ország közé tartozik, ahol szeptemberig biztosan nem nyitják ki az iskolakapukat. Az összeállítás forrása a New York Times, a BBC és a Lonely Planet cikkei alapján készült.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek