Karanténmenza és otthonfőzés - Tippek jó kajákhoz karantén idején

Pár trükkel vagy ötlettel egy ilyen nem várt elzárás ideje alatt is finomságokat varázsolhatnak az asztalra. Ilyenkor jön rá az ember, hogy nem is olyan rossz a közösségi média és a videómegosztó portálok. Mert azok, akik eddig csak egy szűkebb „gasztro-megszállott" körnek írtak és készítettek videókat, most elérhető közelségben vannak mindenkinek, aki főzésre adja a fejét a négy fal között. Persze jó ételeket rendelni is lehet, erre is hozunk pár példát. 

Forrás: Lila Füge / Facebook.com

De először nézzük, hogy mit ajánlanak a gasztrobloggerek és a legújabb receptkönyvek. Az első, akinek az oldalára ellátogattunk Havas Dóra volt, a Lila Füge tévéműsor háziasszonya és az azonos nevű honlap főszerkesztője. Amint beütött a karanténprobléma, a Lila Fügén, ami egyébként is érzékenyen reagál a társadalmi és étkezési változásokra, megjelent a Karanténkonyha rovat.

Az új rovatban a szerkesztők arra törekednek, hogy segítsenek egyszerű és tápláló ételeket bemutatni az olvasóknak. Az első és egyben legfontosabb poszt a családi konyha alapszabályait szedi össze, karantén idejére. Elmondja, hogy nem lesz szükségünk 40 kg lisztre, de az jó ötlet lehet, ha átnézzük a kamrát és a polcokat: ami rég lejárt, azt dobjuk ki, és olyan élelmiszerekkel töltsük fel a helyüket (mértéket tartva) amire szükség van.

Ha egyedül lakunk, akár még kísérletezgethetünk is egy kicsit, ha családban, akkor viszont érdemes a jól bevált ételeknél maradni, rendszerezve az étkezéseket.

Receptek terén a legegyszerűbb levestől a vegetáriánus lencsés csicseriborsós ételeken keresztül, a húsos rakott burgonyáig és a görögös rakott tésztáig minden van. A lényeg, hogy beszerezhetők, vagy már meglévők legyenek az alapanyagok és élvezet legyen az elkészítésük is.

Ma már nem csak menzát jelent a menza!

A Mirelle menzája lett a második találatunk. Wessely Márta egy 15 éves ikerpár édesanyjaként 10 éve home office-ban dolgozik és előrukkolt egy-két olyan recepttel, amelyek könnyen beszerezhető alapanyagokból készülnek, nem kell értük fél napot a konyhában tölteni és ha akarjuk, akkor két napra is főzhetünk belőlük.

Forrás: Mirellemenza / FB

A tanácsadóként, felelős szerkesztőként és újságíróként dolgozó Mirelle, saját elmondás szerint nem világmegváltó recepteket közöl, hanem olyanokat, amikkel tápláló és örömteli lehet a főzés mindenkinek. A blogján már olvasható is az első bejegyzés "Végy egy kiló gnocchit" címmel.

YouTube sztárból szakácskönyvszerző

Az angolul beszélő, elvetemültebb gasztro-rajongók figyelmébe ajánlanánk Alexis Gabriel Ainouz Youtube csatornáját. A fiú (jó értelemben) kicsit őrült, de nagyon tud főzni. Az autodidakta hobbiszakács és videós mindenbe „belekóstol", ami a videós gasztro-társadalmat érdekli. Minket a házi ramentészta-készítéses videóival vett meg, de dolgozott érlelt marhahússal, pizzával, borral és kenyérrel is, sokféle kenyérrel lévén, hogy francia.

Tudását pedig nemrég összeszedte egy szakácskönyvben is, ami azokhoz szól, akik kezdők főzés szinten, de haladók az ízek terén. Az Így főz egy francia srác tagadhatatlanul valahol Jamie Oliver kiadójának közelében készült, nem véletlen, hogy ő írta hozzá az előszót is. De nem is ez a lényeg, a lényeg, hogy jó olvasmány, ha munka után most egy darabig nem tudunk elmenni vacsorázni.

Maradjunk otthon, hozassuk házhoz!

Bár a Hokedli Pottage Bár még dolgozik a kiszállítási rendszerén (remélik a hét közepétől elérhetővé válik) de a megelőzési tervük megéri, hogy megemlítsük őket is. Az egészséges leveseket és főzelékeket kínáló budapesti kifőzde az ajtóba kihelyezett pulton keresztül adja ki az ebédeket, kéri a bankkártyás fizetést és határozatlan ideig felfüggeszti a húsos ételek készítését. 

Szeretettel várnak mindenkit 15 óráigForrás: Hokedli / Facebook.com

A nemrég bevezetett szabályozások értelmében ők is csak 15 óráig tartanak nyitva, így addig érdemes odaérni a napi ajánlatokért, amik között van medvehagymás karalábé krémleves, csiperke leves, füstölt sóval, paradicsomos vöröslencse főzelék és babérleveles burgonya főzelék is. Kérésük szerint egyelőre senki ne vigyen saját dobozt, mert csak a Hokedli elviteles dobozait engedélyezi a szabályozás - olvasható a főzelékes Facebook oldalán.

Tehát helytől, nemtől és családi állapottól függetlenül van lehetőségünk ízélményekre annak ellenére is, hogy egy kicsit le kell mondanunk az étterembe járásról és a gasztro fesztiválokról. Nézzünk ínycsiklandozó videókat, olvassunk remek szakácskönyveket, és vágjunk bele egy remek online nézhető gasztrosorozatba, ha van időnk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek