Hét hónap alatt hódította meg a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát egy nepáli hegymászó

Kedden megmászta a Tibetben lévő Sisapangma hegycsúcsot Nirmal Purdzsa nepáli hegymászó, akinek rekordkísérletéről nemrégiben írtunk. A 36 éves Purdzsa, a brit hadsereg egykori gurkája tavasszal látott neki Project Possible (lehetséges projekt) nevű kihívásának, április 23-án meghódította az Annapurnát. Most kiderült, a rekord sikerült, a hegymászó hét hónap alatt meghódította a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát − számol be róla MTI

Az Annapurna legyőzése után már semmi nem állíthatta meg a hegymászótForrás: Wolfgangbeyer/Wikiepdia

Senki nem hitte, hogy meg tudom csinálni, amikor először megemlítettem a tervet. Nagyon örülök, hogy generációkat ösztönözhetek a kalandom által. Ez az, ami hajt – mondta korábban.A 8091 méteres Annapurna után következett a Dhaulagiri, a Kancsendzönga, az Everest, a Lhoce és a Makalu. A kísérlet második szakasza Pakisztánban folytatódott, ahol öt hegycsúcsot hódított meg 23 nap alatt. Rekordkísérlete alatt Purdzsa számos mászócsúcsot megdöntött idén: az Everestet, a Lhocét és a Makalut 48 óra alatt mászta meg annak ellenére, hogy idén a tavaszi mászószezonban a Mount Everest túlzsúfolt volt. Kísérlete majdnem kudarcot vallott, amikor a kínai hatóságok elutasították a kérelmét az Sisapangma megmászására, de a nepáli kormány a segítségére sietett, és maga kért engedélyt hegymászója számára Pekingtől – közölte a helyi média.

A világ 14 legmagasabb hegycsúcsa megmászásának rekordját egy dél-koreai hegymászó tartotta, a tavaly meghalt Kim Csang-ho, aki 2005 és 2013 között 7 év és 10 hónap alatt jutott fel a csúcsokra.
Az első személy, aki a Himalája mind 14 hegycsúcsát megmászta, a most 75 éves Reinhold Messner volt, akinek 1986-ban sikerült teljesítenie a kihívást. Egy évvel később, 1987-ben Jerzy Kukuczka – a Lhoce kivételével – szintén feljutott a csúcsokra. Azóta már több mint két tucatnyian jutottak fel az összes csúcsra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek