Ezeket a helyeket ne hagyja ki, ha a családdal utazik Ausztráliába!

Egy ausztrál útra mindenki máshogyan készül, és az se mindegy, hogy baráttal/barátnővel, egyedül, esetleg a komplett családdal és gyerekekkel vág neki valaki az útnak. Ha ez utóbbi történik, akkor a programokat érdemes úgy összehangolni, hogy a szülők és a gyerekek se unják el magukat. De ez Ausztráliában, ahogy hamarosan meglátják, egyáltalán nem jelent gondot.

Egy hónapra való kaland

Ausztrália a világ másik végén van, eddig stimmel. Ezért, ha valaki oda utazik, akkor nem néhány napos kirándulással számol, hanem körülbelül egy hónapra való élménnyel. A legjobb, ha mindez szeptembertől novemberig, vagy a márciustól májusig terjedő időszakban történik, mert ekkor kellemes az idő, és el lehet kerülni a hatalmas tömeget is. Utazni természetesen bármikor lehet, ez csak egy optimális időpont. Ilyesmivel pedig főként akkor kell számolni, ha valaki gyerekekkel kel útra, mert bár az út valóban nagyon hosszú, az ötlet egyáltalán nem kivitelezhetetlen.

Ausztrália egy hihetetlen kaland az egész családnakForrás: Natalia Kirichenko/Shutterstock

Gyerekekkel tehát neki lehet, sőt, érdemes is neki vágni egy ausztrál útnak. Picit tervezni kell, és néhány látnivalót – persze a korosztály függvényében – át kell gondolni, esetleg elnapolni, de bőven van miből válogatni, hisz egy egész kontinensről beszélünk.

Rengeteg praktikus információt lehetne felsorolni onnan indulva, hogy mire figyeljünk a repjegy vásárlásánál, egészen addig, hogy egy hónapra miket pakoljunk be a gyerekeknek. De mi az alábbiakban kizárólag arra az időre fogunk koncentrálni, amit valóban az élményszerzésre szánunk. Azaz olyan helyszíneket és programokat szeretnénk ajánlani, amiket érdemes felvenni a listára, ha a családdal együtt utazik Ausztráliába.

Sydney és környéke

A várost és leghíresebb látnivalóit meg lehet nézni a víz felől is, így az első ötletünk az, hogy szálljon fel a család egy, a Circular Quay-ből induló hajóra vagy kompra. Mivel a kikötő egyik oldalán többek között a világhírű Sidney-i Operaház és a Royal Botanic Garden áll, míg másik oldalán a Sydney Harbour Bridge található, így az utazókat körbeveszik a meseszép látnivalók. Ugyancsak a kikötőben található a Luna Park: a 30-as években épült vidámparkot tökéletesen felújították, és tele van olyan kihagyhatatlan attrakciókkal, mint például az óriáskerék vagy az óriáscsúszdák.

Circular Quay: itt érdemes hajóra szállniForrás: Dan Breckwoldt/Shutterstock

Nem messze a parttól található a Taronga Zoo, amely 4000 állatnak ad otthont, köztük sok olyannak is, amelyek Ausztráliában őshonosak. És még mindig nem kell elhagynunk a vízpartot. A Darling Harbour egy olyan városrész, ahol mindig történik valami. Itt található az Australian National Maritime Museum, azaz a hajózási múzeum, a Chinese Garden of Friendship – a pagodás kert a béke kis zöld szigete –, Madame Tussaud viasz múzeuma, a SEA LIFE Sydney Aquarium és a WILD LIFE Sydney Zoo, de lehet egyet tombolni a gyerekekkel a Darling Quarter Kids Playgroundon, azaz a helyi nagy játszótéren is.

Chinese Garden of FriendshipForrás: Aleksandar Todorovic/Shutterstock

Ezzel messze nem értünk a végére, hisz a városban van obszervatórium, olimpiai park, múzeumok és egy rakás remek tengerpart, többek között a híres Bondi Beach, így már akkor sem lehet mellélőni, ha valaki „csak" Sydney-t és környékét járja be.

A gyerekek városa folyópartra épült

Még mindig az ország keleti partvidékén maradva, a Sydneytől északra található területen fekszik Brisbane és Queensland. Brisbane talán a leginkább gyerekbarát város a kontinensen. Átfolyik rajta a város nevét viselő folyó, melyen hajókirándulást tehetünk, vagy lazíthatunk egyet a South Bank Parklands-ben, ami nem más, mint egy hatalmas, 17, 5 hektáros park rengeteg zöld felülettel, játszóterekkel, illetve itt forog szép nyugodtan a Wheel of Brisbane, azaz a városnéző óriáskerék is. A Streets Beach pedig pontosan az, aminek a neve alapján tűnik, egy, a városközpontban lévő strand, ahol sekély vízben is lehet pancsolni.

A Streets Beach-en mindenki lazítForrás: Martin Valigursky/Shutterstock

Brisbane múzeumait is végig kell járni, mert nagyon jó gyerekszekciójuk van, de az igazán nagy dobás valószínűleg a Lone Pine Koala Sanctuary lesz. Ez a várostól 12 kilométerre található állatmenhely olyan őshonos állatoknak ad otthont, mint például a koalák, a kenguruk és a wombatok. Minden nap tartanak bemutatót az állatokkal, amelyek akármilyen aranyosak, ölelgetni szigorúan tilos őket.

Szigetek, a szigetország mellett
Új-Zélandig most nem megyünk el, mert az egy külön nagy kaland, de Ausztrália mellett is van pár hely, ahova el lehet ugrani a gyerekekkel. Ilyen például Tasmania, amelyet leginkább lakóautóval jó bejárni a Freycinet National Parktól a Tahune Forest AirWalk-ig, ami egy 20 méter magasan lévő lombkoronasétány. A Kenguru-szigetre is tehetnek egy kirándulást: itt többek között rengeteg oroszlánfókát és a Flinders Chase National Park különleges formájú szikláit láthatják.

Ausztrália egyik legszebb része a víz alatt van

Queensland egy szövetségi állam - és igen a fővárosa Brisbane -, így elég nagy területről beszélünk. Bejárni azonban nem kell, hiszen a lényeg a parton, vagy némely esetben a parton túl található.

Egyrészt itt van a Gold Coast, ami tényleg csak egy kőhajításnyira fekszik Brisbane-től. Ami nagy szó, mert Ausztráliában őrületes távolságok vannak, és ezzel mindenképp számolni kell, ha csak néhány hetünk van az utazásra. Ami a Gold Coast-ot a családosok szemében ellenállhatatlanná teszi, az az öt óriási témapark: a Dreamworld, a Sea World, a Movie World, a Wet'n'Wild és a WhiteWater World. Ezek témájukban némileg eltérnek ugyan, de mindenhol sok és nagy attrakcióra lehet számítani – a legnagyobb egyébként Ausztráliában a Dreamworld, itt 40 különböző menetet lehet kipróbálni, plusz egy állatkert is van a területen.

Port Douglas-ből indulnak a legtöbben felfedezni a korallzátonytForrás: Martin Valigursky/Shutterstock

És még mindig maradjuk Queenslandben, csak épp annak északi részén, Cairns és Port Douglas környékén. Ez a terület már 1700 kilométerre van Brisbane-től, csakhogy van egy titkos fegyverük: a Nagy-korallzátony. Maga a zátony 2000 kilométer hosszan húzódik Queensland partjainál, a kalandra vágyók pedig leginkább ezekből a városkákból indulnak neki, hogy búvárkodva, vagy esetleg egy üvegfenekű hajóval fedezzék fel ezt a semmivel össze nem hasonlítható természeti csodát.

Őskori festmények és bónusz ötlet

Van még két különleges helyszín, amit gyerekekkel is jó lehet felfedezni. Nem, az Uluru ezúttal nincs benne a felsorolásban, bármilyen egyedülálló jelenség is a maga nemében. Benne van viszont az Ausztrália északi részén fekvő Darwin, ahol a napi strandolás a meleg miatt állandó program, plusz a közelben található Kakadu National Park. Ez utóbbit 1992-ben teljes egészében felvették a világörökségi listára. Amellett, hogy a park rengeteg őshonos állat- és növényfajjal van tele, sok ősi sziklarajzot is rejt a 20 000 négyzetkilométeres terület. A legrégibb festmény 20 000 éves, de önmagában az a tény is elképesztő, hogy 65 000 éve élnek aboroginal, azaz ausztrál őslakosok a területen.

A Kakadu Nemzeti Parkban egészen lenyűgöző kirándulásokat lehet tenniForrás: ronnybas frimages/Shutterstock

És egy kis különcködés a végére. Mit szólnak például egy sítúrához Ausztráliába? Melbourne-től északkeletre, Canberra irányában ugyanis nagyszerű síterepek vannak. Nyáron is jókat lehet túrázni errefelé, de a tél az igazi a Mount Buller, Falls Creek és a Mount Hotham környékén. Annyi bizonyos, hogy itt nem a szokványos ausztrál kaland vár, bár egy kontinens méretű ország esetében eleve nagyon nehéz szokványos programban gondolkozni. Főleg, ha az egy olyan különös, titkokkal teli világ, mint Ausztrália.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek