Hat múzeum, amit imádni fognak a gyerekei

Tükörfolyosó, buszszimulátor, időutazás, jávorszarvasok - mutatunk hat múzeumot, ahol ezek megtalálhatók. A gyerekek biztosan nem fognak nyafogni, ha külföldi városnézés közben beiktatnak egy ilyen programot!

Gyerekekkel várost nézni komoly kihívás lehet, ha nem készülünk előre megfelelő mennyiségű érdekes információval és nasival, no meg, ha kevés a gyerekbarát programelem. De nem lehetetlen! Tapasztalatból mondjuk, hogy egy kis szervezéssel és felkészüléssel még egy olyan elsőre nem túl gyerekbarátnak tűnő város is lehet a tökéletes családi vakáció helyszíne, mint a perzselő, nyári Róma. Az örök várossal kapcsolatos tippjeinket itt találják, az alábbiakban pedig mutatunk pár olyan múzeumot és látnivalót, ahol a gyerekek garantáltan jól érzik majd magukat.

ZOOM Kindermuseum, Bécs, Ausztria

A ZOOM Kindermuseum Bécs belvárosában, a nyaranta különleges utcabútorokkal még otthonosabbá varázsolt MuseumsQuartier területén található. Nekünk olyan jó tapasztalataink voltak velük, hogy simán érdemesnek találjuk arra, hogy csak emiatt kiugorjunk a gyerekekkel Bécsbe. A múzeumban – ami sokkal inkább egy okos játszóház – a különböző életkorú gyerekeknek különböző programokat kínálnak.

Tükörfolyosó a legkisebbeknek szóló Ocean részlegen
Galéria: Múzeumok gyerekeknek
Fotó: ZOOM Kindermuseum Wien / Facebook

A legkisebbeket (8 hónapostól 6 éves korig) a ZOOM Ocean részleg várja, ahol a hangsúly az érzékelésen van. Itt a színes tárgyak végigtaperolásától kezdve a vízzel töltött matracon fetrengésen át a tükörfolyosóig számos kaland várja a kicsiket. Aki attól tart, hogy a nagyobb gyerekek a játék hevében fellökik a totyogósokat, mehet olyan időpontban, ami csak kicsiknek, vagy csak nagyobbaknak van fenntartva – ezekről itt tájékozódhat.

A nagyobbak (6-12 éves korig) a ZOOM Exhibition területén fogják magukat jól érezni - itt mindig változó tematikájú kiállításokkal várják a gyerekeket. Amikor mi ott voltunk, a detektíveken és a nyomozáson volt a fókusz, egy bűntény helyszínének berendezett szobában nyomok után kellett kutatni. De voltak vicces jelmezek, amiket fel lehetett próbálni, és fejtörők, kísérletek is. Aktuálisan, szeptember 4-ig a Plastic (műanyag) című kiállítást lehet kipróbálni.

Az aktuális kiállítás témája: a műanyag
Galéria: Múzeumok gyerekeknek
Fotó: ZOOM Kindermuseum Wien / Facebook

A két kiállítási tér mellett művészeti és tudományos foglalkozásokkal, és egy animációs filmstúdióval is várják látogatóikat – utóbbi már az egészen nagyoknak, 8-14 éveseknek való. A legtökéletesebb élményt az egész múzeum nyilván német nyelvtudással adja, de nagyon kedvesek az itt dolgozók, angolul is elmagyaráznak mindent a szülőknek és a gyerekeknek is. A lényeg pedig amúgy is az, hogy mindent meg lehet fogni, és ki lehet próbálni.

Haus der Natur, Salzburg, Ausztria

Salzburg belvárosában is akad gyerekbarát múzeum: a Haus der Natur, vagyis a Természet Háza. A múzeum kiállításai a természettudományokról és a modern technológiákról mesélnek, de mindezt interaktív, gyerekeknek is könnyen befogadható módon. Vannak dinók, űrkutatási részleg, rengeteg kipróbálható tudományos kísérlet és akváriumok élő hüllőkel és halakkal. Mindig van időszaki kiállítás is, aktuálisan a veszélyeztetett fajokról.

Minden, ami természet
Galéria: Múzeumok gyerekeknek
Fotó: Haus der Natur / Facebook

Children's Museum of Manhattan, New York, USA

A manhattani gyerekmúzeum sokban hasonlít bécsi párjára. Itt is van egészen kicsiknek (4 év alattiaknak) szóló rész, ahol játékosan tanulhatnak a gyerekek. A 370 négyzetméteres PlayWorks kiállítótérben a kicsik éttermeset vagy tűzoltósat játszhatnak, de vannak készségfejlesztő feladatok és sok egyéb más is.

#AtoZNYC members night approved! #ChildrensMuseumOfManhattan

Children's Museum of Manhatan (@cmomnyc) által megosztott bejegyzés,

A nagyobbakat állandóan változó időszaki kiállításokkal szórakoztatják. 2017 elejéig például az "Amerikától Zanzibárig: muszlim kultúrák közel és távol" című interaktív kiállítás várja a gyerekeket. Láthatunk itt 3D-s animációval a múzeumba varázsolt mecsetet, kipróbálhatunk egzotikus hangszereket, és mire végigjárjuk a kiállítást, a gyerek 21 nyelven tud majd bemutatkozni.

London Transport Museum, London, Anglia

Londonnak sok jó múzeuma van, de ha be akar vágódni a gyerekeinél, vigye őket a Covent Gardennél található Londoni Tömegközlekedési Múzeumba. Nagyon szórakoztató, interaktív látványosság a londoni közlekedési eszközökkel a főszerepben. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a gyerekeknek teljesen ingyenes a belépés (a szülőknek 17 fontba kerül).

A 7 éves kor alatti gyerekeket kifejezetten nekik kialakított játszótérrel várják, ahol mini járművekkel száguldozhatnak, vagy megszerelhetnek egy kicsinyített metrókocsit. A buszvezetés-szimulátor pedig a nagyobb gyerekeket fogja lázba hozni.

Miffy Museum, Utrecht, Hollandia

Ha óvodás korú gyerekkel Hollandiában járnak, ne hagyják ki az utrechti Miffy Múzeumot. Itt a holland mesekönyv hős, Miffy (hollandul Nijntje) nyuszi tíz szobás házát lehet végigjárni, ebben szupercuki rajzolt állatkák lesznek társaink. Minden szoba egy külön kis világ, ahol a gyerekek olyan hétköznapi helyzetekben találják magukat, mint az állatkerti látogatás, vagy éppen az orvos felkeresése. De van egy múzeum szoba is, ahol a gyerekek megtanulhatják, mi történik pontosan egy igazi múzeumban.

Miffy múzeum, Utercht, Hollandia
Galéria: Múzeumok gyerekeknek
Fotó: ANPinOpdracht Jean-Pierre Jans / Facebook

Skansen, Stockholm, Svédország

A stockholmi Djurgården szigetén fekvő Skansen a világ első szabadtéri múzeuma, 1891-ben nyílt meg. Gyakorlatilag egy önálló kis város a városban, ahol a svéd történelem öt évszázadával ismerkedhetünk meg. A hatalmas parkban, régi házak közt barangolva szó szerint megelevenedik a történelem: korhű ruhába öltözött színészek népesítik be a területet, akik végig úgy tesznek, mintha zavartalanul itt élnének évszázadok óta. Teljesen olyan, mint az időutazás. De van működő, korabeli kisbolt és étterem is.

Bármerre járjunk, színészekbe botlunk
Galéria: Múzeumok gyerekeknek
Fotó: Skansen / Facebook

Ha a gyerekeit ez még nem hozta volna lázba, a Skansen rengeteg állat otthona is, a svéd haszonállatoktól az erdők lakóiig mindenkivel lehet itt találkozni. Naná, hogy még jávorszarvasokkal is!

Den Blå Planet, Koppenhága, Dánia

A koppenhágai nemzeti akvárium közvetlenül a tengerparton, a reptér és a Svédországot Dániával összekötő Øresund-híd közelében fekszik. Az örvénylés ihlette, dizájnos épületet minden irányból víz határolja, így a látogatók úgy érezhetik, mintha a víz alá ereszkednének le, amikor belépnek ide.

Den Bla Planet, Koppenága, Dánia
Galéria: Múzeumok gyerekeknek
Fotó: GAB photography / Facebook/Den Blå Planet

A kiállítótérben nyolc különböző tájra csodálkozhatunk rá, összesen 53 akváriumban. A több ezer tengeri állat mellett madarak, tengeri vidrák és lepkék népesítik be az épületet. Az állatok többségét vagy a víz szintjéről, vagy víz alatti alagutakon figyelhetjük meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek