Földönkívüli kőzetek várják a látogatókat Szabadkán

Meteorok – a világűr hírnökei címmel nyílt kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban, ami egészen októberig látható a szecesszió városában, ahol egyúttal akár a nemrég megnyílt, felújított Zsinagógát is megnézhetik.

Meteorokat lehet látni SzabadkánForrás: Shutterstock / Készítette: Lestertair

A meteoritgyűjtemény Belgrádból, a Természettudományi Múzeumból érkezett Szabadkára. A közönség megtekintheti a legismertebb meteoritokat: a sokobanjait, a jeliceit és a dimitrovgradit – áll az intézmény honlapján.A szerbiai meteoritokon kívül a látogatók világszerte ismert meteoritokat is láthatnak, mint amilyen a Canyon Diablo, a Mundrabilla és a Henbury.

Ezek a földönkívüli kőzetek mint meteoritok elsősorban a Mars illetve a Jupiter közötti zónában keringenek. Amikor a Föld mágneses terének hatására bekerülnek az atmoszférába, akkor általában láthatatlanul elporladnak vagy apró szemcsék, tűzgolyók formájában mint bolidok jelennek meg, de az is előfordul, hogy földet érnek. Jelen pillanatban több mint 17 ezer meteoritról tudnak a szakemberek, amiket az erre alkalmas intézményekben őriznek, de ez a szám gyorsan nő.

A Szerbiában őrzött földöntúli kövek izgalmas bemutatóját május 18-án, a Múzeumok Nemzetközi Világnapján várhatóan csaknem hétezer ember tekinti meg a szabadkai múzeum többi tárlatával együtt. Ezen a napon színes programokkal is várják a betérőket. Aki más napon érkezik, az keddtől szombatig 10 és 18 óra között nézhet körbe a meteorok között.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek