De hogy kerül a csizma a falra? Séta a fürdőtelepülés falumúzeumában

Az utóbbi időben a nagy fürdőfejlesztésektől volt hangos a szerb-magyar határ közelében található vajdasági fürdőtelepülés, Pacsér. A lila vizű Tófürdő nemrég fedett medencét kapott, és már arról is olvashattak egy korábbi cikkünkben, hogy jakuzzi és szauna is lesz a fürdőben. A település újabb látványosssággal bővült, már egy kis falumúzeumot is meglátogathatnak a vendégek, olvasható a vajdasági Magyar Szó napilap honlapján.

Tárlatvezetés Nagy Róbert és Erika pacséri otthonábanForrás: Facebook / Nagy Erika / Készítette: Kádár Károly

Családi gyűjteménynek indult, de a település számos régisége a Bácska utcábában élő házaspár gondosan felújított százéves parasztházában talált otthonra, így egy kisebb múzeummá nőtte ki magát a tárlat. A betérőket már a magas, száraz kapualjban mezőgazdasági eszköztár, lószerszámok, régi konyhai kellékek, a borászat-gyümölcsészet több évtizedet szolgált szerszámai, a disznóvágás valamikori eszközei és terjedelmes vadászati gyűjtemény néhány darabja fogadja.

A felújított parasztház konyhájában, a régi tűzhelymellett indult a tárlatvezetés, ahol a 19. század végi, 20. század eleji konyhakellékek sorakoznak, többek között egy korabeli tésztanyújtó és vágó gép és egy nagyon régi öntöttvas, szeleppel felszerelt kuktafazék. De van itt egy úgynevezett spirit főző is, amivel a babák ételét melegítették régen.

A ház raktárrészében több régi vasaló, történelmi, kézzel üzemeltethető mosógép, a kenderfeldolgozás tárgyai, szövőszék, mérleg és régi pacséri cégtáblák, utcanév és irányjelző táblák kaptak helyet. Az egyik szobában családi fényképek, emlékkönyv és más korabeli iratok vannak kiállítva, a múlt textíliái, a 30-as évek hajformázási eszközei, pipák, sőt, egy csizmapár is felkerült a falra. Egy másik szobában vadász ereklyéket lehet látni.

A régi tárgyakról izgalmas történeteket is mesél a házigazdaForrás: Facebook / Nagy Erika / Készítette: Kádár Károly

A ház mellett, az udvar egyik sarkában a szőlőművelés szerszámai mellett a borkészítés régi kellékei láthatóak, az istállóban régi szekér és szánkó van kiállítva.

A falu múzeuma egyébként nem hivatalos intézmény, inkább egy vendégszeretettel, régiségekkel és ezekhez kapcsolódó történetekkel teli családi ház, ahol minden betérő bérmentesen tehet egy időutazást. A pacséri fürdő és múzeum körbejárásához nem kell messzire menni, Bajától 60 kilométeres távolságra, a bácsalmási határátkelőtől mindössze 17 km-re található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek