Családbarát síterepet keres Európában? Ide menjen csúszni a gyerekkel!

Aki szeret síelni, annak nem is kérdés, hogy egy ponton gyerkőceivel is megismerteti a havas lejtők szeretetét. Megteheti ezt persze belföldön is, de hó szempontjából jobbak az esélyei az Alpokban. Az alábbiakban olyan családbarát síterepeket mutatunk, ahol az enyhe meredekségű pályák mellett más extrákat is kínálnak a családok örömére, és a síüdülés több szempontból is élménnyé válhat.

Ha a pénz nem számít: Avoriaz

Ha eltökélte, hogy a gyerekeket csakis makulátlan levegőjű térségbe viszi síelni, akkor bizonyára örömmel tölti el, hogy Avoriaz utcáin nem pöfögnek járművek. A hatvanas években kifejezetten sportolási célra felhúzott francia falvak közül Avoriaz alighanem a legszimpatikusabb elrendezésű: kompakt kis település 1800 méteren, ahol fával borított házikók sorakoznak, és egyikük ajtaja sincs ötven méternél messzebb a faluközponttól.

A látogatókat és poggyászaikat hómobilok vagy lóvontatta szánok szállítják a szállásra. A faluhoz tartozó sípályák a legmagasabban fekvő és leginkább hóbiztos pályáknak számítanak az egész Portes du Soleil régióban, melyhez egyébként 650 kilométer hosszú pályarendszer és 196 lift tartozik. Négy év alatt pedig minden gyerek ingyen csúszik a síterepen.

Gyerek-oktatópálya, AvoriazForrás: Shutterstock

Avoriaz sok érdekességet tartogat a családoknak. Az egyik fő attrakciója a Village des Enfants, azaz Gyerekek faluja, közvetlenül a síparadicsom közepén. Egy nagy síkunyhót képzeljen el, ahol egymást érik a gyerekprogramok, mellette pedig kifejezetten törpéknek szóló pályák sorakoznak. Szintén a faluban található az Aquariaz vízi élménypark, melynek bel- és kültéri medencéi körül dús növényzet és sziklák találhatók, és többek között akad egy gyengéd sodrású körmedence és vízi félcső is, úgyhogy itt aztán tényleg minden korosztály megtalálja a számítását.

Pila, Olaszország

Pila kétségkívül az egyik leginkább családbarát síparadicsom Olaszországban, bár a határokon túl alig ismert. Egy kis területet képzeljen el az Aosta-völgyben, ahol szépen gondozott, abszolút hóbiztos pályák sorakoznak, és alig vannak sorok a lifteknél. Az összesen ötven kilométernyi, huszonöt pályából mindössze a négy legfelső fekete, az összes többi a kezdő és a közepes tudású sízőket szolgálja ki. Ja, és ha még nem mondtuk volna: ez a falu is autómentes övezet, szintén 1800 méteren fekszik, pályái pedig egészen 2750 méterig kúsznak fel a csodás Dolomitokban.

Pila, OlaszországForrás: Shutterstock

A gyerekeknek szóló tanulópályája a faluközpontban található, ahol van játszótér és egy enyhe lejtő is a hófánkozáshoz. A resort Miniclubja 12 éves korig fogad gyerekeket. Pilában bájas alpesi házacskák és emeletes monstrumok egyaránt találhatók – építészetileg talán nem is a legszebb síparadicsom. De más tulajdonságai – pl. a széles, sosem zsúfolt, közepes pályák – bőven kárpótolják az ide érkező családokat. Felnőtt bérlet vásárlása mellé a hét év alatti gyerek ingyen bérletet kap.

Krajnska Gora, Szlovénia

A szlovéniai Kranjska Gora a brit Telegraph magazin felmérésén a legjobb ár-érték arányú családi síüdülőhelynek bizonyult. Ez persze nem csoda, hiszen a nyugat-európai síparadicsomok aligha versenyezhetnek ezzel a térséggel ár tekintetében. A szlovén terepről már írtunk Európa legolcsóbb síterepei között (itt és itt), de muszáj megemlítenünk most is, mert alapvetően gyerekbarát téli úti cél, mely főleg kedvező árú családi csomagjaival hódít.

Kis tó Krajnska Gorában, a Száva forrásvidékén lévő parkbanForrás: Shutterstock

A szlovén-osztrák-olasz hármas határnál fekvő, festői faluban elsőosztályú síiskola működik, és épp csak annyi itt az aprés-ski élet, amennyi muszáj, máskülönben elég csendes hely. Ami a szállásokat illeti, a modern síszállodáktól a hangulatos panziókig mindent megtalálni itt. Ez egyébként Szlovénia legrégebbi síterepe, ahol szinte mindenki beszél angolul. Ráadásul van egy nagyon szép park a közelben, ahol a Száva folyó forrása van, és ahonnan a feltörő víz kristálytiszta tavat hoz létre.

Alpbach, Ausztria

Az „Ausztria legszebb falvaként" aposztrofált Alpbach viszonylag messze fekszik hazánktól, majdnem Innsbrucknál, úgyhogy egy-két napra nem érdemes menni, egy hétre viszont már van értelme. A pályarendszer nagy része a közepes tudású csúszóknak kedvez. A Bobo's Kids Club német vagy angol nyelvű oktatásán minden korosztályt arra bátorítanak, hogy hamar önállósuljon a sípályán, és Bobo, a pingvin a pályaetikettel is megismerteti a kezdőket.

Alpbachi panorámaForrás: Albachtal Seenland Tourismus

A már jól síelő nagyobb gyerekeket és szülőket egy remek freestyle park is várja, ahol a helyi síiskola képviselői tippeket is adnak annak, aki még csak most barátkozik az ilyen kihívásokkal. Amikor pedig belefáradt a család a síelésbe és snowboardozásba, nem kevesebb mint nyolc szánkópálya közül választhat, melyek mellett jópofa hüttékben melegedhetnek fel újra.

Extra tipp anyának és apának:
Ha a gyerekek jól elvannak a lejtőkön, kapjanak fel egy pár hótalpat – a falu körül összesen 70 festői kilométer vár felfedezésre. Ha igénybe vesznek egy esti bébiszittert (ami nem ritka az itteni szállodákban), akkor ugyanezt a téli sétát fáklyával, vezető segítségével is kipróbálhatják.

Kedd, csütörtök és péntek esténként Reith im Alpbachtal pályáit kivilágítják, ami jó lehetőség arra, hogy a család együtt is csússzon, illetve a szülők megnézzék, mennyit fejlődött a gyerek napközben a síiskolában.

Obergurgl, Ausztria

Egy másik síterep, ami rendre helyet kap a legjobb családbarát síterepek összesítőinek, az Obergurgl, viszonylag közel a közismert Söldenhez. A kisebb nyelvtörőnek is beillő síparadicsom az egyik legmagasabban fekvő az Alpokban: az 1930 méteren található falu az Ötztal völgyében fekszik, ahol a profik (hátha akad már olyan a családban) saját pályáin kívül még a szomszédos Hochgurgl gleccserpályáit is ki lehet használni, melyek egészen 3080 méterről futnak le. Itt a téli szezon november közepétől május elejéig tart.

Ilyen fürdőben ejtőzhet a síelés után a család Obergurgl-benForrás: Oberburgl Ötztal Tourismus

Aki járt már itt, általában visszatér. A bájos falu látképét a 18. század eleji temploma uralja. Forgalom alig van, tehetős közönség annál inkább. A saját síterepek egyértelműen a kezdőknek és középhaladó tudásúaknak kedveznek. Aki három napnál hosszabb bérletet vásárol, a félórányira fekvő kisebb Vent, illetve Sölden jóval nagyobb síparadicsomát is meglátogathatja vele.

Travelo-tipp:
Ha eláruljuk, mi a legtutibb Ventben, biztosan Obergurgl térsége mellett teszi le a voksát. És tény, hogy a lefáraszthatatlan gyerekeket érdemes elvinni ide, a havas játszótérre, mely hóviszonyoktól függően december közepétől április elejéig/közepéig, reggel 9 órától sötétedésig várja a kis látogatókat. Ugyanakkor a felnőttekre is gondoltak, akik kényelmes ülőhelyeken ejtőzhetnek, míg a gyerekek kijátsszák magukat. A kristálytiszta, hideg levegő pedig egyenesen garantálja majd a szülőknek a csendes estét a szállásra visszatérve.

Újdonság a hegyen a Kirchenkarbahn kabinos lift, melynek alsó állomásán egy elegáns étterem és egy motormúzeum is helyet kapott. Ráadásul tavaly folytatódtak ezek a fejlesztések: a 2018/19-es szezonban már egy tízszemélyes kabinos felvonót is szolgálatba állítottak, mely 2839 méterre fut fel, és az újonnan kialakított pályákhoz is hozzáférést biztosít. A térségben sok más szórakozásra is lehetőség nyílik, például éjszakai szánkózásra és lóvontatta szán kipróbálására.

Weissensee, Ausztria

Ausztriában persze, akadnak még rejtett gyöngyszemek, ezek egyike a Weissensee. Tóról lévén szó, itt nemcsak havon csúszkálhat a család: télen a Weissensee Európa legnagyobb, folyamatosan befagyott vízfelületévé változik. A jégpáncél akár a negyven centimétert is elérheti, ráadásul 5-25 kilométer hosszú, tükörsima felületű jégpályákon korizhatnak és jéghokizhatnak a kikapcsolódni vágyók. Aki még nem tud, itt meg is tanulhat: műkorcsolya és gyorskorcsolya órákat is kínálnak a síterepen. A Naggler Alm négykilométeres, természetes szánkópályája szintén nagy sikernek számít a gyerekek körében.

A Weissensee pompás jegén fantasztikus élmény csúszniForrás: Weissensee Tourismus

Ami a síelést illeti, egy Meterix nevű kabalamacival mérik meg a gyerekeket, a „minél kisebb, annál olcsóbb" szlogen mentén, mely a 12 év alatti gyerkőcöknek nyújt kedvezményeket a bérlet, a kölcsönzött felszerelés és a síoktatás árából. És bár ez egy kicsi üdülőhelynek számít, itt van az Alpok legnagyobb síóvodája, a szállások és sípályák között közlekedő buszjáratok egyike pedig a közeli hatalmas pályarendszerrel, Nassfeld-Hermagorral is összeköti a Weissensee-t. A Budapesttől 580 kilométerre és nagyjából hatórányi autózásra található síterepről bővebb infót itt talál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek