Művészről vagy tudósról neveztek el több utcát - ebből a térképből kiderül

Mi a férfiakról és nőkről elnevezett közterek aránya? Hát a valós és fiktív alakoké? Kik állnának a dobogó felső fokán, az író-költők vagy az államférfiak és politikusok? Mikor volt a legnagyobb átnevezési hullám? Az ATLO és Budapest Fővárosi Levéltára egy új és interaktív térképen mutatja meg Budapest utcáit és közterületeit – olvasható az Én Budapestem oldalán.

A térképen böngészheted, hogy kikről és mikor neveztek el utcákat és közterületeket. Az adatbázisba összesen kétezer valós vagy fiktív személyekről elnevezett utcanevet vettek fel, ezeket csoportosították különböző szempontok szerint majd vitték térképre az eredményeket. 

Az új interaktív budapesti térképForrás: adatvizualizacio.bparchiv.hu

A térkép csoportosításánál kiderül, hogy a több mint kétezer közterület és utca 90%-át férfi, 10%-át női nevek alkotják. Ezenkívül azt is megtudhatjuk, hogy az utcák többsége magyar, és csak kis részüket nevezték el külföldi személyekről. Jelentős számú közterület kapta a nevét uralkodókról, írókról, költőkről, tudósokról és hadvezérekről. Ezeket az utcákat a valós személyek halálának időpontja alapján is csoportosították, ebből kiderül, hogy több mint 40 százalékuk az 1848-49-es szabadságharc és forradalom, és a második világháborút lezáró 1945-ös év közötti közel száz évben halt meg. 

Érdemes tehát alaposan tanulmányozni a térképet, amiből sok érdekességet és információt megtudhatunk fővárosunk közterületeiről és utcáiról. 

(A borítókép csak illusztráció, forrása: Pixabay/Robert Balog)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek