Utcát neveztek el a magyar írónőről, könyvszekrény is lesz benne

Ma, azaz október 5-én 17 órakor, ünnepélyes keretek között avatják fel a Mammut és a Széllkapu park közötti sétány Szabó Magdáról elnevezett utcanévtábláit, írja a II. kerület (Budapest) Facebook-oldala. 

Az új Millenáris Park részlete - illusztrációForrás: (c)Soos Daniel / Millenáris / Facebook.com

Az eseményen Mácsai Pál színművész, Szabó T. Anna író, valamint Vecsei H. Miklós színművész olvas fel Szabó Magda műveiből. Egy közösségi könyvszekrényt is kihelyeznek az esemény alkalmából, aminek feltöltéséhez bárki hozzájárulhat egy-egy Szabó Magda-kötettel.

Ahogy korábban írtuk, Budapesten a valós személyek neveit viselő utcák 89 százalékát férfiakról nevezték el, és csak 11 százalékát nőkről. A II. kerületi önkormányzat márciusban egy felhívást tett közzé, amelyen keresztül négy névtelen, második kerületi közterület elnevezéséhez küldhettek be javaslatokat az érdeklődők.

A felhívásra néhány nap alatt több mint ezer javaslat érkezett, amelyek összesítése után a következő nevekről döntöttek: a Mammut és a Széllkapu park között húzódó sétány Szabó Magda nevét viseli majd, a Fő utca 59-61. és a Bem rakpart közötti utcát Psota Irén színművészről nevezték el, a Józsefhegyi utca 26. és 28/a közötti köz mostantól Komlós Juci köz néven ismert, a Frankel Leó út 47. és 80. számok, valamint a Harcsa utca közötti tér pedig Solt Ottilia szociológus nevét viseli.

A román bankjegyeken is javul a nemek aránya
A nők nem csak Budapest utcanévtábláin jutnak kevés szerephez. Tegnap írtunk arról, hogy 1948 óta a román bankjegyeken is szinte kizárólag férfi portrék kaptak helyet, kivéve két névtelen cselédlányt. A Román Nemzeti Bank azonban javítaná a nemek arányát, így a legújabb, húsz lejes bankjegyre egy női katona, név szerint Ecaterina Teodoroiu arcképét nyomtatta.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek