Íme, a legújabb román bankjegy, ami véget vet a férfi arcképek egyeduralmának

Egy női katona, név szerint Ecaterina Teodoroiu arcképvel jelenik meg idén a Román Nemzeti Bank legújabb, húsz lejes bankjegye. A megjelnés pedig azért meghatározó, mert konkrét női portré most lesz először látható a román bankjegyeken.

A 2005-ben bemutatott 500 lejes bankjegyen Mihai Eminescu romantikus költő portréja szerepel, a 20 lejes a 2018-as széria legújabb darabja leszForrás: Photo by AFP

Ha 1948-tól kezdve végignézzük a bankjegyeken megjelent képeket, láthatjuk, hogy a férfi arcképek mellett csak két alkalommal jelent meg rajtuk női kép, egy-egy cselédlány személyében. Janina Nectaranak – aki a Nőket a bankjegyekre elnevezésű kampány vezetője – azonban sikerült elérnie a változást – olvasható az Erdon.ro hírében. 

Ecaterina Teodoroiu román katona volt, aki az első világháborúban harcolt és vesztette életét. Romániában hősként tekintenek rá. A cserkészek tagja volt, kezdetben nővérként dolgozott, de később úgy döntött, hogy élvonalbeli katona lesz.

Ecaterina Teodoroiu portréja 1916-ból - Muzeul Militar "Regele Ferdinand"Forrás: Közkincs / Wikipedia.org

Az új bankjegy megjelenését már 2019 nyarán bejelentette a Román Nemzeti Bank, és 2020-ban akarták forgalomba hozni, de a járvány miatt ezt az intézkedést is elhalasztották. A kiadás pontos dátuma egyelőre még mindig nem biztos, de az év vége felé forgalomba helyezik majd az új bankjegyet – ígérte a bank szóvivője a cikkben.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek