Hétfőtől gyalog vehetjük birtokba az Antall József rakpartot

Befejeződtek az átépítési munkák az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszán, így december 13-tól, hétfőtől gyalogos sétány várja a járókelőket - adta hírül a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Az útpálya és a Duna között fasort alakítottak ki, megszűntek a kihasználatlan felületek és zöldebbé vált a partszakasz.

Ilyen padok és fák várják a gyalogosokat hétfőtől a Duna-partonForrás: Ruzsa Rania/Vitézy Dávid/Facebook

A mozogni vágyók a Kossuth Lajos téri (József Attila szobor előtti) feljáróig haladhatnak, és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedőknek, illetve a babakocsival sétálóknak is ezt érdemes igénybe venniük.

Az Eötvös tértől a Margit hídig továbbra sem hajthatnak be az autók, a pesti alsó rakparton zajló ivóvízfőnyomócsőcsere-beruházás miatt.

A felújítás többek között ezekre a feladatokra terjedt ki:

• A Markó utcai felhajtó támfalát áthelyezték, ennek köszönhetően elkészülhetett az új gyalogos sétány, miközben az örökségvédelem alatt álló lépcsős partfal megmaradt.
• Az Olimpia park vonalától a Margit hídi felhajtóig összesen 34 talajkapcsolatos fát ültettek.
• Energiatakarékos fényforrással felszerelt új lámpaoszlopokat helyeztek el, amelyek megfelelnek a modern kor energetikai követelményeinek, illetve illeszkednek az Országház előtti közvilágítás stílusához.
• Útvíztelenítő rendszert alakítottak ki, amely lehetővé teszi, hogy a felszíni csapadékvíz megtisztítva kerüljön a Dunába.
• Új utcabútorokat helyeztek ki az arra járóknak.

A további tervek

A pesti Duna-part megújulását és élhetőbbé tételét célzó fővárosi fejlesztés az Enviroduna Kft. lebonyolításában valósult meg. A pesti Duna-part belvárosi szakaszának felújítását több nagy projekttel hangolták össze, ilyen például a Lánchíd felújítása, a szükséges közműkiváltások és rekonstrukciós munkák elvégzése, a nyári pihenőpart kialakítása, valamint a rakpart hétvégenkénti megnyitása.

Forrás: BKK

Az átépítéssel párhuzamosan halad még a főváros egyik legrosszabb állapotú vízvezeték-főnyomócsövének cseréje is.

A víznyomócső-rekonstrukciós munkák után, kezdődhet a kivitelezés a RAK-PARK projektben, amely a pesti Duna-part Kossuth Lajos tértől Fővám térig tartó szakaszának élhetőbbé tételét célozza meg.

Cél, hogy növekedjenek a városi parkjellegű zöldfelületek, és közelebb kerüljenek a városlakók a vízparthoz. Az első ütem az id. Antall József rakpart és a Március 15. tér, a második pedig délre, a Fővám térig valósul meg, ezeknek a tervezése már folyamatban van.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek