Legalább egy tucat római kori sírra bukkantak egy budapesti utcában

Újabb késő római kori csontvázas temetkezéseket azonosítottak a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei Vámos Péter ásatásvezető régész irányításával a San Marco utca egyik telkén. Azért újabbakat, mert a telek tágabb környezetében, a Katonaváros délnyugati zónájában már korábban is rendre kerültek elő temetkezések ebből a korszakból - derül ki a regeszet.aquincum.hu oldalról.

A területet az eddigi adatok alapján feltehetően csak a Katonaváros alapítása utáni évtizedekben, valamikor a Kr. u. 2. század közepe tájékán kezdte belakni a civil lakosság. A negyed régészeti topográfiája, utcarendszere, telekkiosztása csak kis részletekben ismert, korábban például éppen a San Marco utcában kerültek elő épületmaradványok egy kövezett út részletével.

Útfelületre a most véget ért, alig kétszáz négyzetmétert érintő feltáráson nem akadtak rá, épületmaradványból is csupán egyetlen hozzávetőlegesen észak-déli irányú kőfal bukkant elő. Az épület, amihez tartozhatott, feltehetően kinyúlt a mai utca területére. Az ásatás így tulajdonképpen a hajdani épület hátsó kertjében folyt.

Itt tárológödrök maradványait, valamint többnyire szegényes temetkezéseket sikerült azonosítani. A lakóövezetben ugyanis a 3. század második felétől kezdtek el temetkezni a városlakók a felhagyott épületek közé. A jelenség kapcsolatban állhatott a lakosságszám csökkenésével, illetve azzal, hogy ekkor már feltehetően csak szórványosan használták a negyedtől nyugatra húzódó nagy temetőt a mai Bécsi út mentén. A San Marco utcában most feltárt sírok mindegyikét kirabolták egyébként még az ókorban, a temetkezések egy részének még az azonosítása is nehézkes volt.

 A címlapkép illusztráció, forrása: Irina and Denis/Shutterstock

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek