Római kori kisgyerek sírjára bukkantak a régészek a Bécsi úton

Késő római kori kőládasírt tártak fel Óbudán egy Kolosy tér közelében zajló építkezésen. A sír egy kisgyerek maradványait rejtette, aki mellé egykor edényeket és pénzérmét is temettek, a feje alá pedig cserépből készült fejtámaszt helyeztek – írja cikkében a Pestbuda.hu az Aquincumi Múzeum Fcebookra feltöltött videója alapján.

Egy ideje ugyanis már zajlik a III. kerületi Bécsi út 68-84. telkeken épülő irodaház építése, amely miatt korábban régészeti feltárásokat végeztek az Aquincumi Múzeum szakemberei. Ezek során több sír is előkerült, ami nem meglepő, hiszen a terület egykor az aquincumi Katonaváros temetőjéhez tartozott. Bár a feltárás nagy része már befejeződött, nemrég a területhez kapcsolódó Bécsi út 70. számú telek végén, a Kecske köznél, a domboldalon újabb feltárási munkákat kellett végezni egy szervízút építése miatt. Ekkor egy újabb sírra bukkantak, amely, mint kiderült, egy kisgyermek maradványait rejtette.

Április 16-án a Bécsi úti ásatásról az Aquincumi Múzeum Facebook-oldalán élő bejelentkezéssel közvetítette Dr. Vámos Péter ásatásvezető régész, hogy felnyitást követően mit rejtett a sok száz éve lezárt kőkoporsó.

A szakértő szerint az előkerült kőládasír a késő római korból származik, akkor volt elterjedt ez a fajta temetkezési mód, amellyel a gazdagabb polgárok a kőből egyben kifaragott szarkofágjait próbálták meg szegényesebb módon imitálni. Ennek során mindenféle, máshonnan származó, különböző módon megfaragott kőlapokból állítottak össze egy ládát, amit aztán szintén kövekkel borítottak le.

Aquincumi Múzeum / Facebook

A sír kibontása után láthatóvá vált, hogy ebben a kőládasírban egy kisgyereket temettek el, mellette pénzérmét, két üvegedényt, egy pohárkát és egy palackot is találtak, a feje alá pedig fejtámaszt is készítettek kúpcserepekből, úgynevezett imbrexekből. Mint kiderült, a kisgyermek sírja a belefolyt földtől eltekintve ép állapotban került elő, vagyis több száz év óta most nyitották föl először – teszi hozzá a lap.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek