Újonnan feltárt, 14. századi téglák mesélnek a budai Vár történetéről

  A Budapesti Történeti Múzeum munkatársai a budavári királyi palota várfalainak tövében, az Újvilág kertben végeznek kutatásokat a várfalak helyreállításához. Az eddigi szelvényekben több helyen sikerült elérni a középkori eredetű várfalak alapozásának legalsó rétegét.

  A budai Vár - illusztrációForrás: Vined/pixabay.com

  Az eddigi kutatás legértékesebb leleteit az a nagyszámú középkori idomtégla, illetve idomtégla-töredék adja, amelyet lebontva, török kori rétegekben, szemétgödrökben tártak fel a szakemberek. Magyar Károly ásatásvezető régész szerint a téglák nagyjából 1370 és 1420 között készülhettek, vagyis a királyi palota I. Lajoshoz, vagy Luxemburgi Zsigmondhoz köthető korszakából származnak.

  A budavári palota esetében a Zsigmond-kori építkezések viszonylag jól ismertek, ám a 14. századi előzmények, az Anjou-kori épületről kevés adat ismert. Amennyiben a többféle motívummal, köztük liliomokkal díszített idomtéglákat sikerül pontosabban datálni és azokat valóban I. Lajos építkezéseihez kötni, akkor lényeges információkhoz jutunk a palota építésének legkorábbi szakaszáról.

  A leletegyüttes azonban már most is roppant jelentősnek mondható, hiszen, bár nem kevés idomtégla ismert a középkori budavári palotából, most teljesen új típusokra is rábukkantak. Ezek a gondos restaurálás után segíthetnek többek között ablakok, párkányok, esetleg nagyobb homlokzati részletek pontosabb elvi rekonstrukciójához - derül ki a regeszet.aquincum.hu oldaláról, ahol az ásatásról készült képek is megtekinthetők.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek