Újabb izgalmas régészeti leletet találtak a budai várban

  Idén is folytatódik a Budavári Palotanegyed történelmi kertjeinek, parkjainak megújítása, emellett elkezdődött a balesetveszélyes, lepusztult, szerkezetileg meglazult várfalak felújításának következő szakasza. A munkálatok állapotfelméréssel és régészeti feltárással indultak, amelyek során számos érdekes történelmi emlék bukkant elő a föld alól a Déli nagy rondella környezetében - adja hírül a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala.

  Archív kép Erzsébet királyné pihenőházáról - A nőstény oroszlánt mintázó domborművet színes kiemeléssel jelöltük a fotónForrás: Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Fotótár

  A régészek megtalálták azt a nőstény oroszlánt mintázó domborművet is, mely az úgynevezett magyar ház homlokzatát díszítette. A pihenőházat Erzsébet királyné kérésére Hauszmann Alajos építette a századfordulón, a második világháború után lebontották, helyére pedig a ma is látható, középkori Zsigmond-tornyot építették vissza.

  Az oroszlánt ábrázoló domborművön kívül a szakemberek római kori érmére, I. Ferdinánd király uralkodása idején vert ezüst dénárra, tömör vasból készült ágyúgolyókra, csiszolt kővel díszített 17. századi gyűrűre, a 19. század végén népszerű játékzsetonok angyalt ábrázoló darabjára, és egy 1918-as, Kassán készült vasúti plombára is leltek.

  Sisi pihenőházának oroszlánszobraForrás: Karasz/facebook.com/nemzetihauszmannprogram

  A mostani feltáráshoz hasonló léptékű régészeti kutatás a várfalak mentén korábban még soha nem volt a budai Várban. Közel száz helyszínen dolgoznak a Várkapitányság, a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei közösen. A megújuló Budavári Palotanegyed területén a következő években folyamatosan lesznek feltárások, ennek köszönhetően rengeteg új adattal gazdagodhat a budai Vár. A szakemberek számos történelmi leletre számítanak az elmúlt évszázadokból, az eredményekről pedig természetesen továbbra is rendszeresen beszámolnak.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek