Ismeretlen erdő rejtőzik Budapest mértani közepén

Budapest mértani közepének közelében, Kőbányán, az Örs vezér terétől csupán 500 méterre található a Fővárosi Önkormányzat egyik legnagyobb és legértékesebb egybefüggő ingatlanegyüttese, a Fehérdűlő, amelynek része a Terebesi erdő.

Fehérdűlő látképeForrás: enbudapestem.hu

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonosként gondoskodik a Terebesi erdő rendben tartásáról és fenntartásáról, de a terület jelenleg még nem alkalmas közcélú funkciók befogadására a rossz állapota, nehéz megközelítése, az illegális hulladéklerakás és a szállás célú területhasználat miatt. Ezen a helyzeten szeretnének most változtatni.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a Terebesi erdőből tavaly decemberben a Főkert 100 köbméternyi illegális hulladékot számolt fel. Mint honlapjukon írják, ezeknek a lerakásoknak a forrása lakossági és építési vállalkozói eredetű, akik a meglévő zöldfelületeket ingyenes lerakóhelyként kezelik. Éppen ezért a takarítással egyidőben megindult egy közös stratégiai tervezési folyamat a hulladék visszatermelődésének megakadályozására.

A lakhatási problémák megoldásának a lehetőségeiről a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai a terepen dolgozó szervezetek, a Magyar Vöröskereszt utcai gondozó szolgálata és az Utcáról Lakásba Egyesület, valamint a BMSZKI szomszédos nappali melegedőjének a munkatársaival egyeztetnek.

A területet városi parkerdővé és pihenőparkká szeretnék fejleszteni, ebből a célból stratégiai terv készül, hogy a jelenlegi zárványterület visszakerülhessen a város vérkeringésébe, szorosan kapcsolódva a márciusban bemutatott Otthon Budapesten programhoz. A terv készítése során szeretnék a lakossági igényeket és javaslatokat is figyelembe venni ennek a kérdőívnek a segítségével, mely május 7-ig érhető el - tudtuk meg az enbudapestem.hu oldaláról.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek