Milyen lesz Buda egyik utolsó vizes élőhelye? Most a lakosok is beleszólhatnak

 

A III. kerületben található Mocsárosdűlő egykor a Duna ártere volt, területének nagy része 2002 óta természetvédelmi terület. Teljes területe 156 hektár, ebből 24,6 hektár élvez védettséget, 85 hektár jellemzően kaszáló, illetve fás, erdős terület - derül ki a Wikipédia szócikkéből.

A Mocsárosdűlő a magasbólForrás: BFVT/enbudapestem.hu

A főváros budai oldalának egyik utolsó megmaradt vizes élőhelye döntően a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában áll, és beépített területek fogják közre. Az északi végén fekszik a Mocsáros helyi jelentőségű természetvédelmi terület, amely a nem védett, de szintén értékes természeti területekkel szerves egységet alkot. Mint az enbudapestem.hu híréből kiderül, a Fővárosi Önkormányzat a természetvédelmi szempontok mellett a fővárosi lakosság javaslatainak figyelembevételével szeretné kiterjeszteni és rehabilitálni a védett területet.

A terület alkalmas a csapadékvizek visszatartására és a környék vízháztartásának kiegyensúlyozására, jó lehetőséget kínál élőhely-rehabilitációs projektek megvalósításához, melyekhez egy ismeretterjesztő oktatóközpont kialakítása is kapcsolódik. A fővároson belül egyedi értéket képvisel a terület legeltető gyepfenntartó gazdálkodása (három állattartó él itt).

Összességében egy közel 100 hektáros, összefüggő, változatos funkciókkal ellátott zöldfelület kialakítására nyílik lehetőség, melyet az alábbi terv szemléltet. Ezekbe a változtatásokba szólhatnak most bele a budapestiek egy 5-7 perces kérdőív kitöltésével, mely május 5-éig érhető el.

Forrás: BFFH Tájépítészeti Osztálya/enbudapestem.hu
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek