Elkészültek a látványtervek: így fog kinézni a megújult Citadella

Mint a telex.hu hírül adja, a Gellért-hegy fejlesztési koncepciójának részeként elkészültek a Citadella rekonstrukciójának tervei. Eszerint a kiugró, kerek bástyát (a rondellát) megbontanák, és a nyíláson keresztül lépcsősor vezetne a belső udvarra, ahol feszített tükrű tó várja majd a látogatókat. 

Forrás: Citadella rehabilitáció/telex.hu

A rondellát eközben a magyarság szabadságküzdelmeire emlékező múzeummá alakítanák át, míg a Citadella belső, jelenleg nem hasznosított területét parkká alakítják át az Artist Design Stúdió és a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. tervei alapján.

A Citadella 1987 óta világörökségi terület része. A zárt, romos erőd gyakorlatilag elválasztja a Gellért-hegy két oldalát. Innen az ötlet, hogy a nyugati rondella és a bástyák közötti kurtina (összekötő gát) fal megbontásával átjárót nyitnak a rondella és a meglévő épületek között, kb. 4,5-4,7 m szélességben. A koncepció szerint az erőd falának a természet felé történő megnyitásával a belső és külső tér találkozik, az északi és déli irányú tengely meghosszabbításával pedig a Gellért-hegy parkjával is szerves egységet alkothat az erőd.

Az északi lépcsősor vízesést idézve fut le, és létesít kapcsolatot a Gellért-hegy parkjaival és a Tabán irányába épített sikló fogadóállomásával. A déli lépcsősor az erőd szoknyarészére tervezett szőlőskerthez vezet. A keleti rondella falának részleges elbontásával egy meredek falak közé ékelődő, 240 m²-es alapterületű lépcsősor létesül, ahol le lehet menni a Szabadság-szoborhoz.

Az északi lépcsőForrás: Citadella rehabilitáció/telex.hu

Az erőd és a város vizuális kapcsolatának erősítése miatt új kilátóteraszok alakulnak a gyilokjáró nagyobb terein. Az északi bástyáról rálátunk majd az Erzsébet hídra és a pesti oldalra, a keleti teraszról a Szabadság hídra, a déli bástyáról Kelenföldre, míg a múzeum épületének tetőteraszáról a Margit-szigetre, a Budavári Palotára és a Széna térre. A lődombról három égtáj irányába nyílik kilátás, nyugatra a Széchenyi-hegy, északra a Budavári Palota és a Gellért-hegy déli oldalára.

A nyugati rondellából 1760 négyzetméteres kiállítótér lesz, a déli épületből pedig étterem. Az északi épületben a létesítmény fenntartásához szükséges helyiségeket alakítanak ki. Újjáépítik a várfalakat 3000 négyzetméteren, óriási kert épül 13 770 négyzetméter burkolt és 13 390 négyzetméternyi zöldfelülettel. Lesz egy másfél méter mély, 400 négyzetméter felületű tó és egy 200 négyzetméteres udvari medence, vízgépészettel. Emellett állítanak egy 35 méter magas nemzeti lobogót is az erődbe. Az építkezés 2021 második felében kezdődhet el, az első ütem, vagyis a park kialakítása várhatóan 2022 márciusáig tart, a múzeum teljes befejezésének határideje pedig 2023. április 15.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek