Folytatódnak a munkálatok, sétánnyá alakul a pesti rakpart

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogyan újítják fel a pesti alsó rakpart Kossuth tér és a Margit híd közötti szakaszát, most pedig Vitézy Dávid arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy milyen átalakítások történnek majd a másik részen, vagyis a Kossuth Lajos tértől a Bálnáig tartó szakaszon.

Forrás: facebook.com/vitezydavid

Eszerint a pesti alsó rakparton a Kossuth Lajos tértől a Bálnáig új sétányok, közterek és zöldfelületek épülnek. A munkák több ütemben zajlanak majd, első lépésben a most induló rakparti vízcső-építés után kezdődhetnek meg, melynek tervei a RAK-PARK projektből ismertek.

Megújul a Lánchíd pesti hídfője, a Széchenyi István tér, eltűnik a közúti körforgalom, az autók helyét új köztér veszi át a Magyar Tudományos Akadémia előtt, a Lánchíd és a József Attila utca közötti forgalom a tér megkerülése nélkül haladhat majd mindkét irányban a tér déli oldalán. A Széchenyi István térre a tervpályázaton született koncepció, de a részletes tervezés még csak most indulhat meg.

A Széchenyi tér és a LánchídForrás: facebook.com/vitezydavid

A Belgrád rakparti szakaszon a 2-es villamos pályája is megújul és az alsó és felső rakpart forgalma egyesül, szimmetrikus új közúti elrendezés jön létre, villamossal középen. Irányhelyes kerékpársávokkal újul a Közraktár utca, így mentesítve a Bálna előtti sétányt és a Nehru partot a kerékpáros forgalomtól.

A Közraktár utcától délre a H6-os és H7-es hévek fejlesztésével alakul ki a csatlakozás az összefüggő rakparti sétányhoz: az új Boráros téri hév-állomás fejlesztésével megújul és gyalogosbarátabb, zöldebb lesz a Boráros tér, jelentősen csökken a közutak és a buszvégállomás által elfoglalt terület. A hév tervezett föld alá helyezésével pedig a Petőfi hídtól délre folytatódhat a rakparti sétány a vágányok helyén a Művészetek Palotájáig. Onnan tovább pedig az új Atlétikai Központ környezetében megvalósítandó új közpark és rakparti sétány folytatódik majd. A posztban még több kép található a látványtervből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek