Műemlékké nyilvánítással menekülhet meg a Márványmenyasszony és a Wichmann-kocsma

Másfél héttel ezelőtt elsőként a 24.hu írt arról, hogy a főváros építészeti örökségének újabb két, értékes darabját ítélték bontásra, az egyik helyére eredetileg egy ötemeletes szállodát terveztek. Ez az I. kerületi Márvány utca 6-8. szám alatt található Márványmenyasszony vendéglő lett volna, amelyet első budai étteremként 1793-ban alapítottak. Itt tartotta lakodalmát Széchenyi István és Wesselényi Miklós is, de rajtuk kívül számos művész, politikus megfordult a falai között.

A másik épület pedig a mai Kazinczy utca 55. szám alatt lévő ház, amelyben Rothauser Mór (Móric) ruhakereskedő dolgozott - aki a ma álló kétszintes házat is építette -, az 1890-es végén bordélyházként üzemelt, otthona volt a Magyar Teozófiai Társaságnak - amelynek emléblémája a ház kapurácsán ma is látható -, de "őrzi az első magyar kártya születésének helyét, dolgos kezek és szégyenszagú esték emlékét, az emeleten egykor lakó család héköznapjait, sokak törzshelyét, és Wichmann Tamás sokak számára kedves kocsmáját is" – fogalmaz cikkében a PestBuda szerzője. 

Szombaton azonban a Miniszterelnökség egy közleményt adott ki, amely gyakorlatilag az utolsó pillanatban mentette meg a bontástól a két épületet legalábbis egy időre. "A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter azonnali hatállyal elrendelte az I. kerület Márvány utca 6-8. szám alatti (Márványmenyasszony étterem épületei) valamint a VII. kerület Kazinczy u. 55. szám alatti (Wichmann-kocsma) ingatlanok esetében a műemléki védettségi eljárás megindítását. Az eljárás befejezéséig, amit a Miniszterelnökség gyorsított ütemben fog lefolytatni, az ingatlanokon tilos bármilyen bontási vagy építési munkálatot végezni" – olvasható a közleményben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek