Felújítják a várfalakat és megújítják a Budai Palotanegyed kertjeit, parkjait

  Lépésről lépésre újulnak meg a Budavári Palotanegyed kertjei és parkjai, a következő években újjászületik a Fehérvári rondella alatti, évek óta méltatlan állapotban lévő történelmi terület is – olvasható a felújításért felelős Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán. A bejegyzés szerint a Nyugati kertek megújításával kapcsolatban 5 elvárásnak igyekeznek megfelelni. 

  Látványterv a fejlesztésekrőlForrás: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

  1. Legyen zöldebb! Ezért több mint 7000 négyzetméternyi zöldfelületet újítanak meg. Az értékes fák megóvása mellett 70 gyümölcsfát ültetnek, és több ezer négyzetméternyi virágágyást és virágos gyepet alakítanak ki. A Fehérvári rondellára látogatókat a mostani, zömében invazív gyomfákkal benőtt, lepusztult terület helyett egy rendezett, nyitott közpark fogadja majd akadálymentes sétautakkal, gyümölcsöskerttel, szőlőskerttel, új sétányokkal és árnyékos pihenőhelyek kialakításával.

  Látványterv a fejlesztésekrőlForrás: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

  2. Legyen tisztább a levegő! A tervezett szőlős kialakítása során, a beültetett területen jelentősen növelik a levélfelületet, amely az újonnan ültetett fákkal együtt fontos ökológiai feladatokat is ellát majd.

  3. Hozzák vissza a világvárosi szőlőskertek hagyományát! Több középkori örökséggel rendelkező európai városban találunk példát a meglévő szőlős- és gyümölcsöskertek megtartására, védelmére és a korábbi szőlősök, gyümölcsösök visszatelepítésére. A Nyugati kertek kialakításának célja a mára eltűnt budai borvidék megidézése, és a régi hagyományok újjáélesztése. 

  Elkezdődik a Budavári Palotanegyed várfalainak és támfalainak felújításaForrás: Karasz / Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

  4. Legyen akadálymentes és családbarát közpark! A következő években megújuló kert jelenleg nehezen, akadálymentesen pedig egyáltalán nem közelíthető meg. A fejlesztés során megújítják a terület gyalogos úthálózatát, és visszaépítik a történelmi Ybl-lépcsőt is. A Budavári Palotanegyedbe a mostani két gyalogos feljutási lehetőség helyett így három, biztonságos sétaútvonalat alakítanak ki, a megújuló kert pedig akadálymentesen megközelíthetővé válik a kerekesszékesek számára is.

  A Nyugati kertek lepusztult állapota maForrás: Karasz / Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

  5. Tárjuk fel és mentsük meg régészeti kincseinket! A Nyugati kertek megújítását régészeti feltárással kezdték, így megtudható, hogy milyen történelmi kincsek és értékek rejtőznek a föld alatt. Az elmúlt időszakban a budai Várban értékes római kori, középkori, kora újkori és századfordulós leleteket is találtak, így Zsigmond, Mátyás, I. Ferdinánd és Ferenc József uralkodásához köthető jelentős tárgyi emlékek is előkerültek. Várhatóan a mostani feltárások során is hasonló kincsekre bukkannak.

  2020 végére felújították a Király lépcsőt és a Hunyadi lépcső alsó szakaszátForrás: Karasz / Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

  Mindemellett kert- és tájépítő szakemberek segítségével folytatják a decemberre rendbe tett, különleges panorámájú Ellyps sétány és a Déli kertek zöldfelületeinek megújítását. Megkezdik a sokáig gondozatlan, a várfalakat is károsító, invazív, öreg és beteg gyomfákkal benőtt zöldfelületek és sétányok balesetmentesítését, illetve sor kerül a Budavári Palotanegyed várfalainak és támfalainak állagmegóvására és felújítására is. 

  Megújult az Ellyps sétány teljes szakasza, kijavították a burkolatokatForrás: Karasz / Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!