Felújítják az egykori zugligeti villamos végállomást, korcsolyapálya épül mellette

A Normafa program keretében 1 milliárd 730 millió forintot költenek az egykori zugligeti villamos végállomás műemlék épületének és környezetének funkcióbővítő rehabilitációjára. A tervezett felújítás során a jelenleg étteremként működő faszerkezetes épület megtartaná a funkcióját, mellette pedig, a terület rendezésével párhuzamosan egy jégpálya is létesülne, a szükséges gépészettel és a kapcsolódó kiszolgálóhelyiségekkel – írja cikkében a PestBuda.hu. 

Egy 1986-os fotó Zugligetről, ahol már akkor is működött jégpálya a megszűnt villamos végállomás megmaradt épülete mellettForrás: Fortepan / Szalay Zoltán

A 2013-ban indult Normafát érintő fejlesztési program keretében a környéken új játszóterek, parkok, futópálya és kardioösvény létesült. A Kauser József által tervezett, 1886-ban átadott zugligeti lóvasút indóházát 2017-ben újították fel, itt működik a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, de helyet ad a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény kiállításainak is. Felújították a zugligeti Fácán vendéglőt is, amelyben a Zugligeti Általános Iskola kapott helyet.

A már megszűnt 58-as villamos egykori megállója, a korábbi lóvasút végállomásaForrás: Hajdu Kálmán / Wikipedia

A lap arról is ír, hogy a budai hegyek – köztük a Svábhegy, a János-hegy, Zugliget – megközelítését már 1832-től segítették a rendszeresített omnibuszjáratok, az 1871-ben átadott fogaskerekű és az 1868 nyarán indult lóvasúti járat, amely a Lánchíd és a Laszlovszky-major között közlekedett, majd 1896-ban villamosították, 1903-ban pedig meghosszabbították a Tündér-szikla alatti szurdokig.

A felújított lóvasúti végállomás 2017-benForrás: Thaler Tamás / Wikipedia

Az eleinte 43-as jelzésű villamos az egyik legromantikusabb útvonalon haladt a meredek, sziklás hegyoldalon, felső végállomását egy nagyjából sík területen alakították ki. Az 1955-től 58-as jelzést viselő villamos 1977. január 16-án közlekedett utoljára a Zugligetbe, szerepét akkor az 58V jelzésű autóbusz vette át. A végállomás faszerkezetes épülete az átalakítást követően vendéglőként működött, sőt, működik ma is. A legújabb felújítási pedig tervekből kiderül, hogy az épület továbbra is ezt a funkciót tölti majd be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek