Bezárt Budapest legrégebb óta fennálló húsárudája

  December végén bezárt Budapest egyik legszebb és legrégebb óta fennálló húsárudája, melyet a Mester utca 29. szám alatt találtak meg a törzsvásárlók. Az üzlet szépsége a falakat burkoló Zsolnay-csempék, a múlt század elején ide legyártott polcok és egyéb húsárusításhoz szükséges kiegészítők miatt is jelentősnek számított.

  Forrás: Ferencváros régi fotókon / Gábor Győrfi / Facebook.com

  Az üzlet eddigi bérlőinek év végéig szólt a szerződése, és mivel az árudának helyet adó épületegyüttest elbontják, ezért költözniük kellett. A legfrissebb információk szerint a hentesüzlet január 12-én újra megnyitott a Balázs Béla utca 34-es szám alatt, a Szaturnusz Házban. Az épületet és az üzletet azonban nem bontják le, mivel országos védettségű műemlékről van szó 2009 óta.

  Az 1903 óta működő hentesüzletet a körülötte lévő épülettel együtt felújítják és a Zsolnay-csempékkel valamint az eredeti felszereléssel együtt megtartják az utókornak - olvasható Ferencváros Önkormanyzata Facebook oldalán.

  A bolt és egykori tulajdonosairól többet között a PestBuda.hu számolt be. A Mester utcai húsárudának Brauch Ferenc volt a tulajdonosa. Budapest egyik legjelentősebb húsáru-gyárosa és forgalmazója volt az első, aki piaci standot bérelt az 1897-ben megnyílt Központi Vásárcsarnokban. A Mester utcai telket pedig 1903 elején vette meg, és itt alakította ki kolbász- és szalámigyár központját. A gyár alkalmas volt élőállatok ellátásra, sertés- és baromfivágásra és szalámi és sonka készítésre. A családi vállalkozás sikerének végül a kommunista hatalomátvétel és az azt követő államosítás vetett véget - írták a honlapon.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!