Parti a felhők fölött és őszi séták - Budapesten a hosszú hétvégén is lesz miből válogatni

A hosszú hétvége első napja október 23. A járványügyi helyzet miatt az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi eseményeket idén más formában rendezik meg, mint szokás. Sok program elmarad de azért lesz pár, amire érdemes odafigyelni október 22. és november 4. között. A megemlékezés mai programjairól már ítunk itt az oldalon, illetve a "Nemzeti Ünnepek és Emléknapok" Facebook-oldalon is találnak még információkat.

Das schweigende Klassenzimmer (2018)Forrás: Studiocanal GmbH /Julia Terjung / Facebook.com

Kapcsolódó programként ajánlanánk még figyelmükbe egy október 23-i mozis programot is. A néma forradalom című filmet 16 órakor vetítik a Bem Moziban. Jegyeket az előadás előtt lehet venni a helyszínen. A Das schweigende Klassenzimmer című német filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik majd.

A 2018-as alkotást a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, illetve a 15. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatták be. Története egy egészen új szemszögből mutatja be az 1956-os magyarországi forradalom hatásait – és egy kicsit mindazt, amit akkor a keleti blokk átélt.

Hétvége a felhők fölött

Budapesten több rooftop bárban is szerveznek programokat a hétvégére, és a legtöbbre még elérhetők helyek. A legközelebbi a Toprum Champagne Brunch eseménye lesz, ami október 24-én, 10:30-tól veszi kezdetét.

Forrás: Toprum / Facebook.com

 A Toprum üzemeltetői különleges pezsgőkkel és borokkal, finom, reggelihez vagy ebédhez illő falatokkal remek kilátás és hangulattal várja a vendégeket. A város tetején eltöltött brunch asztalfoglaláshoz kötött, és mivel most kisebb vendégtérrel működnek érdemes sietni. Foglalni online lehet, vagy az esemény Facebook oldalán megadott további elérhetőségeken. 

A Hétvégi reggeli a város felett a High Note SkyBarban eseménysorozat időjárástól függetlenül várja a vendégeket minden szombaton és vasárnap 8 és 12 óra között. Az étlapon találunk friss péksüteményeket, felvágott- és sajtválogatást, különböző klasszikus reggeliket, tojásételeket és egészségtudatos fogásokat is.

Forrás: High Note Sky Bar / Facebook.com

A reggelik koronázatlan királya, a Croque monsieur, és a High Roll néven ismert fahéjas tekercs mellé zene szól és csodás kilátás társul, a higiéniai előírások betartásának köszönhetően pedig biztonságban reggelizhetnek a vendégek. Asztalt foglalni érdemes indulás előtt.

360 Bar Presents: Igloo Garden Halloween. Erre a partira azokat várják, akik rémisztő jelmezükben buliznának egy nagyot a város egyik legmenőbb téli helyszínén, a 360 Igloo Gardenben október 31-én este. A bár kínálatában lesznek pokolian tüzes koktélokkal, ördögi dekor, túlvilági house és techno ütemek. A szervezők mindenkit biztatnak, hogy öltsenek jelmezt, vagy készítsék el egyedi, kreatív szájmaszkjukat, amivel benevezhetnek a 360 Bar maszkversenyére, és még nyerhetnek is.

 Piacozzuk át a hosszú hétvégét

A hosszú hétvégén is lesz Czakó Termelői Piacz az ősz minden kincsével. Akinek lételeme a piacozás és szeret a termelők friss árui között bóklászni, illetve új recepteken agyalni, azt megannyi finomsággal várják a budai termelői piacon.

Forrás: Czakó Kert / Facebook.com

A Bisztróban reggelizni is lehet, de utána érdemes felmérni a termelők és kiállítók kínálatát, mert október 24-én szombaton többek között kint lesz a piacon az Apis-Farm kecskesajtokkal, a Cilikert salátákkal és zöldségekkel, a Dabasi csirke friss csirkehússal és termelői tojással, a Mátrai Bivalyrezervátum bivaly húskészítményekkel, illetve a Mézcsepp Manufaktúra termelői mézekkel és mézkülönlegességekkel.

A Közös Lábos programban minden héten más-más civil szervezet képviselői főznek a Szimpla Háztáji Piacon kapható alapanyagokból, rendszerint egy húsos és egy vegetáriánus fogást. A vasárnapi piacnapokon készülő ételeket adományért cserébe kóstolhatjuk, az adományunkat pedig az aktuális szervezet kapja céljai megvalósításához. A következő Közös Lábos programot a Lemming Programmal együtt tartják október 25-én 9 órától 14 óráig, a Szimpla Kert területén.

Forrás: Pancs - gasztroplacc / Facebook.com

Szintén október 25-re tervezik a Pancs – gasztroplacc Forradalmi kolbászolás elnevezésű sült kolbászokkal csalogató piacprogramját. Az eseményen, amiről részletesn írtunk már itt az oldalon, a budapesti Élesztőház udvarán szervezik, termelői piaccal egybekötve.

Őszi séták bűvöletében

A Kortárs Építészeti Központ Városi Séták csapata 2020-ban új irányt vett. Egy olyan eseménysorozatot indított el, melynek középpontjában a 2020-as Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonja, az Othernity áll, pontosabban az a 12 budapesti épület mellyel foglalkozott. Az október 24-i sétán (amire még lehet jelentkezni) a Planetáriumot mutatja be a sétavezető és a Lechner Tudásközpont munkatársa.

Forrás: KÉK-Contemporary Architecture Centre / Facebook.com

A Planetárium belső tereinek bejárására felújítási munkálatok miatt nem engedélyezett, de vezetők igyekeznek felfejteni és megismertetni az épület sorsát és népszerűtlenségének okait. A séta ára 3500 forint (diák 2500 forint). A séta során a maszk viselése kötelező. 

A Korzózz Velünk szervezésében is részt vehetünk egy érdekes sétán október 24-én, 10 órától. A Szerzetesek, gyógyvizek, villák elnevezésű sétán a mai Margit-híd budai hídfőjének környékét ismerhetjük meg jobban, mely az Árpád-kor hajnalán nem volt folyamatosan lakott terület, ám a közeli dunai átkelő, valamint az ide telepített szőlőskertek és vízimalmok hasznából mind a Nyulak-szigeti apácák, mind a johannita lovagok bőségben élhettek. Ennek az időszaknak az emlékeit járhatják körbe azok, akik jelentkeznek a túrára, melynek az ára a helyszínen 3300 Ft/fő.

Sétáltak már a Jókai-kert Természetvédelmi Területen? Ha még nem, akkor itt az ideje, mert októberben még van pár időpont, amikor felfedezhetik a páratlan kert minden zegét-zugát. Október 23-án délelőtt és délután, illetve október 25-én délelőtt és délután várják a kert-, a természet és az irodalomkedvelő látogatókat a hétvégi vezetett sétákra.

Forrás: Jókai-kert Természetvédelmi Terület / Facebook.com

A 1,5 órás program során bejárhatjuk a rózsakertet, a szőlőskertet, Jókai kedvenc pihenőhelyeit, és a Madárkiállítást is. A részvételi díj 850 forint, a kedvezményes ár pedig 600 forint (diák, nyugdíjas, pedagógus számára). Jegyet vásárolni kizárólag online tudnak, az esemény Facebook oldalán található linken keresztül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek