Virtuális történelmi vetélkedővel és városi kiállítással is várják az emlékezőket a hosszú hétvégén

A járványügyi helyzet miatt az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi eseményeket idén más formában rendezik meg, mint szokás. Sok program – főleg a tömegeket vonzó események – elmaradnak, de azért lesz pár pillanat, amire érdemes odafigyelni október 22. és november 4. között – olvasható a kormány "Nemzeti Ünnepek és Emléknapok" Facebook-oldalán.

Forrás: facebook.com/nemzetiunnepek

Budapest fontosabb helyszínein „Emlékképek 1956 – Városi kiállítás" címen állítanak fel fotótáblákat, melyeken korabeli életképek emlékeztetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire. Az installációkat megtaláljuk majd a Műegyetem K épületénél, a Mammut Üzletháznál, a Bem téren, a Millenáris parkban, a Képviselői Irodaháznál, a Várkert bazárban, a Kossuth téren, a Clark Ádám téri körforgalomnál és a 47-es, 49-es, a 4-es és 6-os villamosok állomásain.

Október 22-én, vagyis ma este 19 órakor a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületére látványos fényfestést vetítenek, október 23-án reggel pedig megtartják a Kossuth téren Magyarország nemzeti zászlajának felvonását, valamint átadják a Magyar Becsületrendet. A nap további részében a Nemzeti Ünnepek és Emléknapok YouTube csatornáján játékfilmeket és dokumentumfilmeket, valamint egyéb, az ünnephez kapcsolódó tartalmakat nézhetünk.

Az IDŐKAPUK virtuális történelmi vetélkedőt, amit a középiskolás korosztálynak állítottak össze, október 22. és november 4. között érhetjük el az Idokapuk.hu oldalon keresztül.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) a honlapján arról írt, hogy hasonlóan az országos megemlékezésekhez, idén elmarad az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódó hagyományos műegyetemi ünnepség is. A BME vezetői október 22-én szűk körben koszorúzzák meg az egyetemi emlékhelyeket. A járványhelyzet miatt idén csak kisebb megemlékezéseket tartanak az önkormányzatok is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek