Atombunkerből a harangtoronyba – Zseblámpával szálltunk alá az ismeretlenbe

A Budai Várnegyed a főváros talán legismertebb és legnépszerűbb turisztikai célpontja számos lenyűgöző történelmi, építészeti, kulturális és gasztronómiai attrakcióval. A Vár felszíni látnivalói alatt azonban egy nem mindenki számára ismert, több kilométer kiterjedésű barlangrendszer húzódik, mely több évszázad titkait rejti. Ezekbe a titkokba egy sajtóbejáráson igyekeztek minket beavatni, így már az első túra előtt megtudtuk, hogy pontosan mi rejtőzik a Budai Várnegyed alatt. 

A „Sziklába vájt történelem – Árnyak és fények a Várnegyedben" című különleges éjszakai túrát három intézmény összefogásával rendezik meg. A Sziklakórház Atombunker Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Mátyás-templom szervezi közösen. Bár kis csoportunk nem este, hanem reggel indult útnak a kacskaringós alagutakban, illetve a Sziklakórház folyosóin és kórtermein keresztül, cseppet sem volt barátságosabb a helyzet, mintha az utat az esti órákban jártuk volna be.

Forrás: Fillinger / Travelo.hu

Ha rákeresünk a Sziklakórház Atombunker Múzeum helyszínére a Google-térképen, nem mindig teljesen egyértelmű merre kellene megtalálni. A legegyszerűbb, ha a Deák térről vagy a Széll Kálmán térről a 16-os buszok valamelyikével felrobogunk a Szentháromság térig, majd onnan a Szentháromság utcán végig elsétálunk a Tóth Árpád sétányig, ahol már látható a Gránit Lift és a Gránit lépcső. A múzeum bejáratát a lépcsősor alján, a Lovas út 4-es szám alatt találjuk. 

Egy sziklakórházi séta normál esetben körülbelül 1 óra lenne – mesélték a szervezők, amikor a kórház első, zöld színűre festett vasajtaján áthaladtunk. De ezen az összevont túrán a látogatók körülbelül 35 percet töltenek el az első helyszínen, majd tovább mennek a Vár-barlangba, hogy végül a Mátyás-templom tornyának kilátóteraszán fejezzék be a sétát. Mindezt elemlámpával és három tapasztalt kísérővel. 

Forrás: Sziklakórház / Press

A Sziklakórházban az elemlámpa használata óriási ötlet, kicsit félelmetessé is teszi a felfedezést. Segít jobban elképzelni a harcok során kialakult helyzetet, de közben abban is támogat, hogy olyan dolgokat, kiállított tárgyakat vegyünk szemügyre a fénysugárban, amire talán nem is figyelnénk normál megvilágítás esetén. 

Forrás: Sziklakórház / Press

A történelmi időutazás során megismerkedtünk a Várnegyed és Budapest történelmének legviharosabb időszakaival, és azt is megtudtuk, mivel töltik az idejüket a Sziklakórház viaszfigurái, mikor kialszanak a fények a múzeumban. A túra első felének végén egy üvegajtón át léptünk be a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó természetes barlangba.

Forrás: Egri Csaba

Ahogy a barlangrendszerben, pontosabban a föld alatti termeken és folyosókon keresztül sétáltunk (és itt jelezni kell, hogy a kijelölt úton kívül szinte végeláthatatlan kamrák és folyosók ágaznak szerteszét) a vezetőnk elmesélte, hogy az évszázadok során hogyan alakultak át a természetes eredetű barlangüregek labirintusszerű pincékké. Ezeket aztán később a legkülönfélébb módon hasznosították. Volt itt borospince, börtön, óvóhely, és egyes várbéli házakhoz még saját kút is tartozott, amihez a pincelépcsőn, ide a barlangba kellett lejönni vízért.

Atombunkerből a felhők közé, csak bírjuk lábizommal

Rövid pihenő és mosdószünet után, elindultunk a közel 800 éves Mátyás-templom felé. A cél az volt, hogy elérjük a templom panorámateraszát. Mi a délelőtti panorámát csodálhattuk meg, az esti túrán viszont Budapest fényei világítják majd meg a 360 fokos kilátást. A templom tornyába 197 lépcsőfok vezet, de lesznek rövid kis pihenők, ahol kiderül, kik építették, és milyen csodaharangok lakják most a harangtornyot. 

Forrás: Thaler Tamas / Picasa

Ha kedvet kaptak az esti, zseblámpás túrához, október 19-én hétfőn 15 órától  vehetnek jegyet az új, november 14-i vezetésre, mivel az első, október 31-i időpontra pikkpakk elfogytak a jegyek. A szervezők elmondása szerint, ha sikeres lesz a túra, gondolkodnak a rendszeresítésén. A túrák 19 órától kezdve óránként indulnak majd. Egy túra időtartama 1,5–2 óra, a részvételi díj pedig 5 900 forint személyenként – olvasható a Sziklakórház weboldalán. A túrák ideje alatt a maszk viselése kötelező.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek