Tudja, hogy nézett ki Budapest egymillió évvel ezelőtt?

Újabb, izgalmasnak ígérkező sétát indít a Beyond Budapest csapata, akikkel legutóbb az Óbudai Gázgyár egészen különleges helyeket és történeteket rejtő épületeit jártuk be. Ezúttal azonban a Mátyás-hegy molyhos tölgyei és karsztbokorerdei közé kalauzolják a geológiai és természeti érdekességekre vágyó sétálókat, akik együtt fedezik majd fel, hogyan formálódott a ma ismert domborzat az évmilliók során. Megtudhatják többek között, hogy mik azok a nummuliteszek, a töbrök és a holfa, vagy, hogy milyen invazív fajok jellemzőek a környékre.

Forrás: Beyond Budapest

A kirándulás során a csapat meglátogatja az Árpád kilátót, és felfedezik a Francia-bánya zia-foltjait is, miközben szebbnél szebb kilátópontok és árnyas tisztások mellett haladnak el. A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy mindenképp kényelmes cipőben érkezzenek, gondoskodjanak a napvédelemről és a folyadékról, de ami a legfontosabb, hogy a túra egyetlen métere alatt se feledjék, az erdőben csupán vendégként járnak, ennek megfelelően tisztelje és óvja mindenki a környezetet. 

A csapat összesen 5,4 kilométert sétál majd az erdőben, körülbelül 288 métert felfelé, majd 231 métert lefelé. Így aztán az fogja magát igazán jól érezni ezen a programon, aki nemcsak szereti a természetet és érdekli, hogyan nézett ki 500, 1000 vagy egymillió évvel ezelőtt Budapest, de aki egy kis kapaszkodástól sem riad el.

A szeptember végére és október második, illetve harmadik szombatjára meghirdetett négyórás túrára ezen az oldalon lehet jelentkezni.

BazaltorgonákForrás: Digoarpi/Shutterstock
Kíváncsi arra, hogy milyen volt az ország tízmillió évvel ezelőtt?
A geológiai tanösvényeken megnézheti! És egyáltalán nem kell ahhoz kőzetgyűjtő kalapáccsal járkálni mindenfelé, hogy valakit érdekeljen a geológia. Még ha valaki nem akar elmerülni a kőzetek pontos megnevezésében vagy a különböző földtörténeti korok részletes leírásában, akkor is sok meglepetést tartogat egy-egy, a témára felhúzott kirándulás. Most olyan hazai geológiai tanösvényeket mutatunk önöknek, amelyek alapvetően is kellemes kirándulások: vannak köztük hosszabbak-rövidebbek, és a földtani érdekességüket leszámítva is nagyon jó kis kiruccanást jelentenek az egész családnak. Mutatjuk, merre induljanak!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek